„Bez sluchátek jsem nedal ani ránu. Měl jsem je na uších pořád. I při vysávání, při mytí nádobí, v práci. To byla ještě taková ta velká,“ řekl. Kromě hudby mu nepřidala ani práce v hlučném provozu se sbíječkou či frézou ve Škodě Vagonka, kde je zaměstnaný dodnes.

Zhruba kolem 25 let to přišlo. Nenápadně,“ popsal pan Robert. Moment, kdy si všiml, že přestává slyšet, si přesně nevybavuje, ale s nadsázkou podotkl, že asi po svatbě. „To se prý stává každému chlapovi,“ usmál se.

„Postřehla jsem to dříve než on…“ přidala se Robertova žena Markéta. „Přestal vnímat. Chvilkami jsem měla pocit, že vůbec nefunguje. Když jsem na něj mluvila, střídavě si mačkal uši,“ líčila.

Slyší sotva na 20 %

Zásadní zvrat nastal v práci, kdy se Gruss jinak natočil k rádiu a neslyšel ho. Bránil se tomu a odmítal to přijmout. „Pak to šlo rok od roku rychle dolů. Nyní mám ztrátu sluchu 81 procent na pravém uchu a 85 na levém,“ dodal.

Robert se nyní místům, kde hraje hlasitá muzika, záměrně vyhýbá stejně jako společnosti, kde jsou více než tři lidé. „Když se mísí hudba s řečí, je z toho pro mě nesnesitelný zvuk,“ uvedl, a to i přesto, že sluchadla na uších umí potlačit okolní hluk a zvýraznit řeč.

Robert má štěstí na chápajícího zaměstnavatele. Přispěl mu na speciální výkonná sluchadla, takže telefonuje a bez potíží jezdí autem. Televizi má spárovanou přes bluetooth, takže nemusí doma řvát a ráno ho budí vibrační budík.

Syn na vozíku a zrádný tinitus

Osud Roberta Grusse nepřipravil jen o sluch, handicap nadělil i jeho synovi Danielovi. Trpí Duchennovou svalovou dystrofií a je upoután na vozík. Navíc si kromě ztráty sluchu musel pan Robert zvyknout i na tinitus. Neustálé pískání, hučení a zvonění v uších.

„Překonat se dá jedině tím, že stále něco dělám, že se na něj nesoustředím. Vím však o lidech, kteří jsou naprosto zoufalí, nespí a nechce se jim s tinitusem ani žít,“ zmínil Robert. Pak mávl rukou s tím, že on má vlastně hezký život a naopak obdivuje svého syna, jak to všechno dává…

Za školáky s varováním

I když panu Robertovi prostředí mnoha lidí nedělá dobře, s organizací »Jsem jedno ucho« jezdí do škol, aby dětem na svém příkladu ukázal, jak přílišný hluk, hlasitá muzika a sluchátka na uších škodí.

Nejen uším, ale i paměti, koncentraci, pozornosti, že způsobuje bolest hlavy, zhoršení spánku, podrážděnost i stres. Nejvíce nám poškozuje sluch hlasitá hudba, kouření a léky.

VIDEO: Jakým způsobem dokážou neslyšící poslouchat hudbu?

Video
Video se připravuje ...

Jakým způsobem dokážou neslyšící poslouchat hudbu? Videohub