Nehoda se stala v 10:10. První informace hovořily o tom, že zdravotníci ošetřovali několik zraněných. „Aktuálně lze sdělit, že v souvislosti s událostí došlo k úmrtí dvou nezletilých osob z vozidla,“ řekla před 13:00 Štětínská.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že nehoda se stala na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor, do auta narazil rychlík jedoucí z Olomouce do Ostravy. „Předběžně byly škody na vlaku odhadnuty na 100.000 korun a na osobním automobilu na 200.000 korun. Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy,“ uvedl Drápal.

Kromě dětí byl v autě jen řidič, který při nehodě utrpěl zranění, také mu musel poskytnout posttraumatickou péči psycholog. „Ve vlaku cestovalo zhruba sedm desítek cestujících, nemám informace o žádném zranění. Provedená dechová zkouška u strojvedoucího byla s negativním výsledkem,“ uvedla Štětínská.

Policisté byli na místě až do odpoledních hodin, společně s hasiči a pracovníky Drážní inspekce a Správy železnic. „Jsme v podstatě na začátku prověřování celé události, kdy bude následovat další shromažďování a vyhodnocování informací. Policisté budou vycházet také ze zadaných znaleckých posudků. S ohledem na charakter události poskytovali policisté psychologickou péči dotčeným osobám,“ uvedla Štětínská. Podle ní by bylo předčasné, aby se nyní vyjadřovala k příčině nehody.

Nehoda se stala mezi vlakovými stanicemi Třebovice a Svinov. České dráhy mezi Ostravou-Svinovem a Děhylovem zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Jde o letošní nejtragičtější nehodu na železnici v zemi. V loňském roce na železnici, v metru a na lanových, trolejbusových i tramvajových drahách v Česku zemřelo 249 lidí, o 43 více než v roce 2021. Ve více než 80 procentech případů šlo o lidi, kteří vstoupili před vlak na koleje. Jednou z největších vlakových nehod byla 27. června srážka pendolina s lokomotivou v Bohumíně na Karvinsku, kterou nepřežil strojvedoucí a zraněno bylo pět lidí.

Video
Video se připravuje ...

Nejtragičtější nehoda v dějinách české železniční dopravy Videohub

Fotogalerie
8 fotografií