Jejich jména jsou ve svém oboru velkým pojmem a daleko překračují hranice České republiky. Proto Viktor Kolář a Eva Šeinerová mají své hvězdy na Jantarovém chodníku slávy pod městskou dominantou, věží Bolt Tower.

Stezka vede po schodišti nástavby někdejší vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovic, které se říká šroubovitá věž. Vůbec prvními, na jejich počest byly hvězdy ve VIP prostoru umístěny, byli zpěvačka Marie Rottrová a fotograf Jindřich Štreit.

Renomovaný sbor

Eva Šeinerová je zakladatelkou Sborového studia Permoník v Karviné. Dlouhá léta působila jako ředitelka ZUŠ B. Smetany v Karviné, kromě toho je spoluzakladatelkou soutěže komorních ansámblů Stonavská Barborka.

Video
Video se připravuje ...

Na chodník slávy přibyly v Ostravě dvě další hvězdy - sbormistryně Eva Šeinerová (80) a fotograf Viktor Kolář (81). Karel Janeček

Z Permoníku vybudovala renomované sborové studio se systémem přípravných oddělení. „Každoročně studio čítá zhruba 200 aktivních zpěváků ve věku od 6 do 25 let,“ řeka oceněná sbormistryně.

Koncertní sbor Permoník se pravidelně účastní tuzemských i zahraničních festivalů a soutěží, ze kterých přiváží domů nejvyšší ocenění. Šeinerová proslavila Permoník doslova po celém světě a svými aktivitami zasáhla do životů tisíců mladých lidí.

Dokumentární fotograf

Viktor Kolář je český fotograf, který se věnuje zejména dokumentární tvorbě. Díky Kolářovu unikátnímu souboru fotografií z Ostravy mohou ti, kteří v tomto regionu nežijí, hluboko nahlížet do života obyčejných lidí a vidět život takový, jaký tu doopravdy je.

Kolář v roce 1968 odešel do Kanady, o pět let později se však vrátil, následně pracoval jako dělník v Nové huti Klementa Gottwalda. Teprve od roku 1985 se mohl opět věnovat fotografii ve svobodném povolání.

„Od roku 1994 jsem začal vyučovat fotografický dokument na FAMU v Praze, kde jsem v roce 2000 habilitoval na docenta. V roce 2006 jsem byl jmenován profesorem pro obor fotografie,“ uvedl fotografický mistr.

Jeho manželkou je jevištní výtvarnice Marta Roszkopfová, jejíž hvězda je na Jantarovém schodišti slávy umístěna od minulého roku.

Kdo všechno zatím hvězdy získal?

Nové hvězdy s rezivějící patinou pro sbormistryni Evu Šeinerovou a fotografa Viktora Koláře se za osobní účasti oceněných přiřadily ke hvězdám se jmény zpěvačky Marie Rottrové, fotografa Jindřicha Štreita, hudebního skladatele Milana Báchorka, výtvarníka Eduarda Ovčáčka, klavíristy Rudolfa Bernatíka a scénografky Marty Roszopfové, které tu byly postupně odhaleny v minulých letech.

Aktuálně pořadatelé ze společnosti ProJantar připravují šestý ročník, vyhlášení vítězů je naplánováno na 17. dubna 2023.

Fotogalerie
17 fotografií