Dalibor si minulý týden v parku dával pauzu po jízdě na kole, když uslyšel plačící ženský hlas. „Bylo to divné, šla za nějakým chlapem a říkala »prosím, prosím«. Myslel jsem, že se s ní rozešel. Přesto jsem na něj zařval, zda ji neokradl. Žena řekla, že ten chlap má její telefon,“ popsal.

Neznámý muž se dal na útěk. „Vytočil jsem 158 a pronásledoval jsem ho. On běžel, já jel na kole. Měl jsem sluchátka, střídavě jsem mluvil s policií a střídavě na chlapa řval: »Neutečeš! «, abych mu podlomil morálku,“ líčil. Dalibor muže zahnal přes plot k domu, kde ho za stromem vyhmátla policie.

Trpká zkušenost

Dalibor dokonce našel i gaunerem odhozený mobil, a ženě ho odevzdal. Pak se dozvěděl, že nešlo „jen“ o krádež. „Policie mi řekla, že se muž slečnu pokusil znásilnit,“ hlesl. S pomocí neváhal. „Kdysi mi přepadli maminku. Byli tam svědci, nikdo nic neudělal. Já věděl, že bych se zachoval jinak,“ řekl.

„Jsem rád, že jsem pomohl. Udělal bych to znovu. Doufám, že jiní lidé by se zachovali stejně,“ uzavřel. Pachatel byl obviněn z krádeže a znásilnění.

„Svědek nám velice pomohl, pachateli nyní hrozí až pět let vězení. Je stíhán na svobodě,“ uvedl kriminalista Karel Mul.

 

Dotaz na přítele, pak napadení!

Policie potvrdila, že podezřelému muži nešlo zdaleka „jen“ o mobil, který žena vytáhla z kabelky po dotazu na čas. „Máš kluka, nechceš mít se mnou sex?,“ ptal se muž, na odpověď ale nečekal. Na ženu se vrhl.

„Atakoval ji násilným osaháváním na intimních místech. Byl pod vlivem návykových látek,“ řekl kriminalista Karel Mul. Když se žena zuřivě bránila, vytrhl jí úchyl z ruky mobil a šel pryč. V tu chvíli zasáhl Dalibor…

Poděkování od policie

Daliborovi, který se živí jako podnikatel, policisté oficiálně poděkovali. „Chtěli bychom panu oznamovateli poděkovat, že mu nebyla lhostejná situace mladé ženy, okamžitě reagoval a dokonce pomohl i policistům přímo na místě činu s hledáním odcizeného mobilního telefonu,“ uvedla policistka Eva Michalíková.

Od počátku roku do 16. října eviduje policie v Ostravě 34 nahlášených znásilnění, 21 případů bylo objasněno.

VIDEO: Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky.

Video
Video se připravuje ...

Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky Videohub

Fotogalerie
4 fotografie