Počet zraněných se po nehodě atrakce na městských slavnostech vyšplhal na sedmnáct. Šlo o extrémnější verzi řetízkového kolotoče. Konstrukce se sedačkami vyjížděla po středovém sloupu asi do výšky 15 metrů.

Když klesala dolů, rotace měla skončit. To se ale obsluze nepodařilo zajistit. Policie uvedla, že se lidé zranili v okamžiku, kdy byla atrakce u země, ale i nadále se točila. „Zranili se o zábradlí, do kterého naráželi. Co přesně se stalo, zjišťujeme,“ řekl mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský

„Všichni zůstali v šoku. I některé budky se zřítily silou nárazu,“ řekla Blesku Světlana Kostková z Havířova, která se zrovna s osmiletým synem chystala právě na řetízkáč. Měla štěstí, že to nestihla o pár minut dříve.

„Nedobrzdil jim řetízkáč a narval to s lidma do budky, kde prodávali žetony,“ popsala na sociální síti uživatelka Romana. „Fuj, ten zvuk padajícího skla a křik už asi nezapomenu,“ zoufala si. 

Obrovská  tragédie

K úmrtí na místě naštěstí nedošlo. „Nedošlo k fatálnímu zranění, ale nejsou banální,“ popsal situace na místě primátor Havířova Josef Bělica. Jde podle něj o obrovskou tragédii. 

„Budeme zjišťovat, jak k případu došlo, kdo je provozovatelem a majitelem, kdo obsluhoval kolotoč a jeho technický stav. Také přivítáme výpovědi svědků,“ dodal pro Blesk mluvčí policie. 

Atrakce byla problémová

Policisté zjistili, že s atrakcí nazvanou Mega řetízkový kolotoč byly problémy už v pátek. „Údajně nefungovala. Lidé požadovali vrácení vstupného,“ řekl Černohorský. Policisté proto hledají svědky. „Ti, co problémy zažili, by se měli obrátit na havířovské obvodní oddělení, případně policii kontaktovat prostřednictvím linky 158,“ uvedl mluvčí policie.

Na místě zasahovaly i tři jednotky hasičů. „Pomáhali jsme především záchranářům při ošetřování zraněných. Nikoho jsme nemuseli vyprošťovat. Například zpod nějaké konstrukce,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
22 fotografií