Zvířata se propadla do zhruba dva metry hluboké, špinavou vodou naplněné jímky v budově bývalé napáječky. Bezradná majitelka zavolala hasiče v pondělí v osm večer.

„Hasiči po příjezdu zjistili, že jsou zvířata ve vodě a teleti hrozí utopení. V prvotní fázi tedy nasadili elektrické kalové čerpadlo a snížili tak hladinu vody v jímce. Pod hlavu ležícího telete podsunuli pneumatiku,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Protože se jímka nachází v zastřešeném objektu, nebylo možné využít hydraulický nakládací jeřáb. Hasiči tak hledali jiné řešení. „Jako nejvhodnější a prakticky jediné možné se ukázalo odkopání základů budovy a vytvoření díry z vnější strany,“ popsal Kozák.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči ve Starých Heřminovech hodiny zachraňovali krávu s teletem. HZS Moravskoslezského kraje

Hodiny kácení a kopání

Náročná práce trvala několik hodin. Než vůbec začala, museli hasiči pokácet i několik stromů.

„Před druhou hodinou ranní byl otvor dostatečně velký a hluboký na to, aby jim mohla být zvířata zachráněna. Vzhledem ke komplikované poloze dospělé krávy se hasiči rozhodli zachránit v první fázi tele s tím, že se za ním jeho matka pravděpodobně pustí sama,“ pokračoval Kozák.

Tele hasiči přikryli senem a to nabídli i krávě, která se do něj s chutí pustila. Zůstávala ale nadále stát ve vodě v jímce. „Po dohodě s majitelem ji nechali na místě, manipulace by byla nebezpečná pro obě strany,“ připustil Kozák. Plán hasičů ale nakonec vyšel. Kráva se sama nad ránem vybouraným otvorem vydala za zachráněným telátkem.

Fotogalerie
10 fotografií