Obora na břehu Moravice o rozloze 276 hektarů je uzavřena už dva a půl roku. Majitelé tam organizují komerční lovy, za něž si účtují desetitisíce korun.

Soudy už několikrát rozhodly, že postup majitelů pozemku je nezákonný, firma rozhodnutí soudu nerespektuje.

„Je to naprosto absurdní,“ řekl pro server novinky.cz Pavel Smolka (SNK), starosta Vítkova. Podle starosty je uzavření nejen nezákonné, ale i v rozporu se stavebním povolením z roku 2000 i s kolaudačním rozhodnutím, v němž jednou z podmínek pro vybudování obory bylo nechat turistickou stezku přístupnou.

Lidé prý škodí zvěři

Firma verdikt ústavního soudu neuznává. „Rozhodnutím Ústavního soudu jsme samozřejmě zklamáni,“ uvedl podle novinek.cz náměstek Opavské lesní Tomáš Bittner Podle něj by přítomnost lidí škodila zvěři.

„Orgán myslivosti strádání zvěře a potřebu její ochrany po důkladném šetření a několikadenní návštěvě obory zjistil. Bohužel ke škodě zvěře, správní soud, respektive soud ústavní evidentně potřebu poznání podstaty věci neměl a věc rozhodl takzvaně od stolu,“ řekl.

Rozhodne stavební úřad

Toto ale Ústavní soud neuznal. „Pro danou věc je podstatné, že podklady, ze kterých by vyplývala potřeba jakkoli omezit vstup veřejnosti do obory Jelenice, zcela absentují,“ napsali ústavní soudci. Podle nich existují na ochranu zvěře a přírody jiné nástroje.

Další postup ve věci má nyní „na stole“ stavební úřad ve Fulneku, který může nechat odstranit závory. Případ se ale může protáhnout na další měsíce ne-li roky.

VIDEO: Radějovskou oboru otevřel majitel před dvěma lety.

Video
Video se připravuje ...

Do Radějovské obory se dá nyní vstoupit přes přelezy Hynek Zdeněk, blesk.cz