Zastavený odliv obyvatel pryč, vzkvétající turismus, vyšší vzdělání nejen místních lidí. Tak má vypadat budoucnost na Karvinsku podle Moravskoslezského kraje, Slezské univerzity a města Karviná. Ti chtějí mít Eden do pěti let u areálu bývalého dolu Barbora. Nyní bude zadána studie proveditelnosti.

K vybudování obřích skleníků neboli biomů, simulujících různé klimatické podmínky, byli přizváni lidé z vůbec prvního Edenu u anglického Cornwallu. „Je to nejlepší projekt na světě, který kombinuje stránku sociální, životního prostředí a ekonomickou,“ řekl ředitel David Harland.

Změní se „pravidla hry“?

V Anglii projekt Edenu uspěl. Těžbou kaolínu a cínu dříve zničený Cornwall je dnes prosperujícím a turisticky vyhledávaným místem. „Bylo to zdevastované území, odkud lidé utíkali pryč. Projekt Edenu všechno změnil,“ popsal David Harland, který se s Čechy chce pokusit o totéž.

Video
Video se připravuje ...

Superprojekt Eden Silesia Michal Charbulák

Karviná proto vidí obrovskou šanci. „Nechceme být stále hodnoceni jako jedno z nejhorších míst k životu v Česku. Eden může změnit pravidla hry. Dostane Karvinou na světovou mapu. Přinese příležitosti pro mladé lidi, pro vzdělané lidi,“ věří karvinský náměstek Lukáš Raszyk.

Inspirací byly barborky

Návrh „českého“ Edenu souvisí s patronkou horníků svatou Barborou a větvičkami třešní, „barborkami“, které se dle lidového zvyku řezaly na Barbořin svátek a vkládaly do vázy, aby vykvetly na Boží hod.

„Tento symbol vyvstává z trosek černé zdevastované krajiny jako bílý květ, který přináší naději na změnu,“ řekl architekt díla Jiří Fiala.

Živá laboratoř

Jedna část Edenu má patřit vzdělávání, vědě a výzkumu. „Druhá část se stane exkluzivní turistickou atrakcí,“ řekl krajský náměstek Jakub Unucka, který projekt dlouhodobě prosazoval. Vzniknout mají restaurace, wellness centra a návštěvní trasa s deštným pralesem.

Slezská univerzita plánuje založit nové studijní obory, jako environmentální či zahradní studia a zaměřit se na výzkum. „Půjde o živou laboratoř, kam chceme pozvat veřejnost, aby se mohla dívat pod ruce vědcům a studentům, když tam cokoli budou tvořit,“ řekl prorektor Tomáš Gongol.

„Ráje“ na Zemi přibývají

Originální anglický Eden rozšiřuje po světě své licence. Český Eden Silesia je první v rámci Evropské unie. Ve světě se staví další v Koreji a chystají se v Číně, Austrálii a Novém Zélandu. Poplatky za „nápad“ či značku ale Angličané nechtějí.

„Máme určité podmínky, přesto nevidíme projekt jako komerční, ale vzdělávací, založený na udržitelném rozvoji. Planetu máme jen jednu,“ řekl David Harland.