Pochází z Vrbna pod Pradědem v Jeseníkách, ale už v mládí se stěhoval do Ostravy. „Nastoupil jsem v 16 letech na šachtu. Dělalo tam hodně mých příbuzných a jiných možností tehdy moc nebylo. Mě ale lákala hudba,“ vypráví Jaroslav Paluzga.

Uspěl v přijímačkách na konzervatoř a důl poté opustil. „Vybral jsem si obor lesní roh, chtěl jsem jednou hrát v armádním orchestru,“ vzpomínal senior. Kromě dechových nástrojů vypiloval i svou hru na piano. Do jeho snů mu ale vstoupila politika.

Nechválil bolševiky

Komunistům se zdálo, že jeho rodina nemá na tehdejší dobu ty správné názory a nesmýšlí pozitivně o Stalinovi. „Mně byl Stalin fuk, ale můj táta kritikou nešetřil. Problémy měl on a pak i já,“ říkal pan Jaroslav. A tak musel „na kobereček“.

„Lidé z konzervatoře mi řekli, že kvůli politické situaci musím jít. Než aby mě s hanbou vyhodili, raději jsem odešel sám. Vrátil jsem se na šachtu,“ říká důchodce. Přesto se hudby nevzdal. Hrával na pohřbech a oslavách, koncertoval i veřejně v parku.

Vrátil se k Stalinovi

Ironií osudu je, že Jaroslav Paluzga skončil kvůli nepohodlným názorům (nejen) na Stalina v dole se stejnojmenným názvem. Původní Důl Viktoria založený v roce 1942 se v roce 1951 přejmenoval na Důl Stalin a v roce 1991 na Důl Heřmanice.

Tento název důl nesl až do ukončení těžby v roce 1993. Jaroslav v něm pracoval s lokomotivami a také jako zámečník.

Hrdý na vnuka

Jaroslav Paluzga stihl vystudovat necelé dva ročníky konzervatoře. Nevadilo mu to, prý už tehdy uměl vše, co potřeboval.

„Jsem velmi rád, že mé hudební vlohy přešly na vnuka, který svůj talent ještě rozvinul. Dělá si aranžmá skladeb, doprovází se na kytaru, zpívá. Kladný vztah k hudbě je naším silným poutem. Je skvělý,“ řekl pyšně Jaroslav Paluzga.

Nyní žije kvůli zhoršenému zdraví v ostravském domově pro seniory Kamenec a o posluchače tu nemá nouze. Často se z jeho pokoje či jídelny ozývá zvuk jeho elektrického piana. Seběhne se nemalé osazenstvo a všichni se zaposlouchají. „Těší mě to, hraji pro sebe i pro ně,“ usmál se senior.

VIDEO: Zpěvák Pavel Callta nazpíval vánoční píseň.

Video
Video se připravuje ...

Zpěvák Pavel Callta nazpíval vánoční píseň. tv Nova

Fotogalerie
11 fotografií