Neznámý pachatel svítil laserem do kabiny 6. ledna před 17. hodinou v oblasti Staré Bělé a Výškovic. Vrtulník se vracel ze zásahu v Beskydech.

„Před přistáním na základně v Ostravě, jsem zaregistroval rozsvícení laserového paprsku a viděl, jak se paprsek zaměřuje mým směrem. Nebylo nač čekat, okamžitě jsem zahájil úhybný manévr,“ popsal pro blesk.cz Ján. V tu chvíli byl ve výšce asi 300 metrů a letěl rychlostí 188 km/h. „Do očí jsem zasažen nebyl, protože jsem okamžitě odvrátil pohled,“ dodal pilot.

Ohrožení trvalo dlouho

Přestože se stroj odklonil od plánované trasy, hazardér vrtulník ohrožoval překvapivě dlouho. „Pokusy mě zachytit trvaly asi tři minuty, dokud jsem nepřeletěl za další obec. Tam jsem se zřejmě dostal do úhlu, na který už z místa zdroje nešlo svítit,“ řekl pilot.

Nouzové přistání, o kterém hovořily první informace, nakonec nebylo potřeba provést.

Laser ničí zrak

Co je však šokující, něco podobného se nestalo zdaleka poprvé. Podle firmy ATE, která moravskoslezským záchranářům vrtulníky provozuje, se letečtí záchranáři setkali s těmito incidenty v posledním půlroce již dvakrát.

Obě události se odehrály po setmění, kdy piloti používají speciální brýle na noční vidění. Ty efekt laseru ještě znásobují. „Pilotům může laser poškodit zrak, může je doslova paralyzovat. V krajním případě hrozí i havárie stroje!,“ varuje ředitel Peter Dobrota.

Zlomyslná zábava

Šokováni jsou i samotí záchranáři. „Považujeme událost za nanejvýš znepokojivou, protože došlo k závažnému ohrožení posádky,“ uvedl jejich mluvčí Lukáš Humpl. „Apelujeme proto na zodpovědnost veřejnosti a důrazně varujeme před tímto nanejvýš zlomyslným a nepochopitelným jednáním,“ doplnil.

Neznámého šílence hledá policie, která oslovila i veřejnost. „Jakékoli informace k incidentu přijmeme na lince 158,“ sdělila mluvčí Eva Michalíková.

VIDEO: Horská služba v Jeseníkách zachraňovala zraněnou lyžařku.

Video
Video se připravuje ...

Horská služba v Jeseníkách zachraňovala zraněnou lyžařku. Horská služba ČR

Fotogalerie
3 fotografie