Počátkem týdne byla zahájena rozsáhlá oprava kostela sv. Jana a Pavla v Místku. Ze střechy věže šla dolů kupole a kovový kříž, aby si je převzali restaurátoři. Ještě předtím ale makovice vydala 107 let stará svědectví minulých generací.

„V kopuli byly dva kovové tubusy s dobovými listinami a předměty jako tiskoviny s oznámením začátku první světové války, fotografie, pohlednice, dopisy, kronika, papírové peníze či mince,“ řekl děkan místecké farnosti Daniel Vícha s tím, že poslední velká oprava kostela proběhla v roce 1914.

Nečekaný objev

Vícha předměty vytahoval s primátorem Petrem Korčem v bílých rukavicích. „Údiv lidí v kostele i náš vyvolal nález ostatků svatých,“ podotkl děkan. Podle přiložené listiny patří drobný kousek kosti zapečetěný v malé kulaté krabičce svatému Valentýnovi!

„Jak se jeho ostatky do Místku dostaly, nevíme. Kost zřejmě putovala Evropou jako dar, předávaný mezi představiteli církve v rámci oficiálních návštěv a cest,“ přemítal Daniel Vícha. Farnost předměty z kupole prozkoumá s památkáři, v budoucnu bude pro veřejnost uspořádána výstava.

Tajně oddával milence

Svatý Valentýn byl pravděpodobně římský biskup, kterého podle legendy císař Claudius II. nechal 14. února 269 popravit. Římští vojáci se nesměli ženit, aby se nevyhýbali kvůli rodině boji, Valentýn však tajně mladé páry oddával.

V anglosaských zemích pak světec proslul jako patron zamilovaných, kteří slaví svůj Den svatého Valentýna právě 14. února. Svátek časem zdomácněl i v Česku. Jeho hrob se nachází v italském městě Terni, odkud údajně biskup pocházel.

Děti píší do budoucnosti

I pro generace příští se chystá podobný vzkaz ve formě současných fotek, písemností či peněz. Město Frýdek-Místek nachystalo jedinečnou příležitost pro děti z místních škol.

„Třídy se pustí do vyrábění vzkazu pro budoucí generace v rámci soutěže »Co vzkážeme budoucím generacím«. Nejpůsobivější vzkaz spočine s dalšími dokumenty v opravené kostelní věži,“ uvedla mluvčí Jana Musálková Jeckelová.

VIDEO: Svatohubertská mše v kostele sv. Petra z Alkantar v Karviné-Dolech.

Video
Video se připravuje ...

Svatohubertská mše v kostele sv. Petra z Alkantar v Karviné-Dolech. Video Blesk – Karel Janeček

Fotogalerie
15 fotografií