Dolů k replice dřevěného svatostánku krucifix sundával jeřáb, aby ho poté řemeslníci upevnili do přichystaného podstavce. Náročný transport a postavení trvaly zhruba dvě hodiny.

Kříž bude stát o kousek dál, než stál ten původní, který jako jediný před čtyřmi lety neshořel při požáru. Pro připomínku neštěstí, které způsobili tři mladí žháři, visí teď zčernalý, ale nepoškozený v interiéru kostela.

U instalace nechyběl ani řezbář Jiří Cieslar, který vyřezal model na odlití Krista. Úkol to byl nelehký, jelikož řezba nesměla vážit více než 9 kilogramů a musela být  dutá. Celková váha odlitého Krista se pak pohybovala kolem 60 kilo. „Je to jedna z mých výjimečných prací. Jsem na něj pyšný,“ podotkl řezbář.

Video
Video se připravuje ...

Nový kříž ke gutskému kostelu v Třinci Jana Gartnerová

Farář Kazimierz Plachta bedlivě sledoval celé dění. „Každý kříž je krásný, ať je malý, velký, dřevěný nebo ze sádry, smutný nebo dává naději,“ odvětil na otázku, zda se mu nový krucifix líbí.

Jeden ze žhářů zemřel

Kostel žháři zničili v srpnu 2017. Škoda přesáhla 20 milionů korun, ta historická, je nevyčíslitelná. Třem žhářům (tehdy 17 a 18, 18) Krajský soud v Ostravě napařil tresty tři a půl roku, 8 a 9 let. Nejvyšší trest dostal hoch, který útok naplánoval. Nejnižší dostal tehdy mladistvý, jenž budovu na jeho popud zapálil. Ten letos v červnu, v době, kdy nový kostel světili, zemřel na selhání srdce. Třetí, který dvojici ke kostelu vezl, odpykává osm let.

Fotogalerie
44 fotografií