V novotou zářícím svatostánku v Gutech se sešly v úterý vpodvečer na čtyři desítky věřících. Do ztichlého kostela kněz Kazimierz Plachta farníkům oznámil, že mši věnuje právě zemřelému Richardovi. „Byl jediný z těch tří, který mi psal a který se za svůj čin omlouval,“ řekl kněz. Farář už dříve několikrát uvedl, že žhářům odpustil.

První dopis byl podle faráře takový obyčejný. Ve druhém se už mladík z vězení rozepsal o tom, jak svého činu lituje. Chtěl jakkoliv pomoci a také si šetřit peníze a potom je věnovat kostelu.

Farář chtěl, aby studoval

„Poučil jsem ho, že výčitky svědomí u něj nejsou materiálního rázu, ale duchovního, a ať si raději peníze střádá na studia. Aby mohl jednou něco dobrého dokázat, to by byla ta nejlepší omluva,“ řekl Plachta.

V dopise také chlapci vzkázal, ať otevře své srdce nekonečnému božímu milosrdenství a pokud ho přepadne okamžik lítosti nad tím, co udělal, aby zavolal Ježíše a vložil v něj důvěru. „Doufám, že mu teď budou prominuty všechny hříchy i zlobení a modlím se za jeho duši,“ uvedl kněz.

Zděšení lidé

Když o smrti mladého žháře slyšely babičky sedící na lavičkách před kostelem, zračilo se jim v očích zděšení a chytaly se za hlavu. „To není možné,“ hlesly v ochromení a mluvily o božím soudu i mlýnech. Jinak si to silně věřící ženy neuměly vysvětlit.

Pro generace zdejších lidí dřevěný kostel z 16. století znamenal mnoho. Velmi těžce proto místní prožívali, když v srpnu 2017 po žhářském útoku tří mladíků lehl popelem. Přesto se bránili myšlence, že by takto krutý osud připravila pro mladíka vyšší moc.

Měli tam raději pracovat

„Škoda historického kostela, škoda mladého života. Možná se na chlapci podepsalo vězení. Ty tresty dostali kluci naprosto nepřiměřené. Víc by jim i do života prospělo, kdyby dřeli na obnově kostela,“ dodala žena, která si repliku kostelíka zářící novotou přijela prohlédnout.

Richarda T., který umřel za nejasných okolností, patrně na selhání srdce. Rodina ho pohřbí ve čtvrtek. Jelikož nebyl v době činu plnoletý, odpykal si nejnižší trest, a to 3,5 roku. Za dobré chování ho pustili dříve. Vrátil se studovat. Podle místních lidí zemřel v den, kdy skládal maturitu.

Téměř 500 let starou historii kostela utnuli tři mladí kluci v srpnu 2017. Jakub (tehdy 18) přivezl Jana (tehdy 18) a Richarda (tehdy 17) k historickému kostelíku. Právě Richard ho polil benzínem a škrtl zápalkou.

VIDEO: Farář z Gutů Kazimier Plachta již dávno žhářům odpustil.

Fotogalerie
43 fotografií