„Richard byl veselý, manuálně zručný a pracovitý. Věnoval se bojovému umění a sportu. Také rád vařil,“ zaznělo ve smuteční řeči nad jeho rakví. Řečník tak připomněl, že v 17 letech silně „zakopnul“, ale znovu se postavil na nohy.

Ono „zakopnutí“ bylo právě podpálení historického kostelíku ze 16. století, za které dostal jako mladistvý 3,5 roku vězení. Jeho dva kamarádi (tehdy 18) dostali 8 a 9 let.

Z vězení Richarda pustili za dobré chování dřív. Vrátil se do školy, kde studoval cizí jazyky a přihlásil se i na vysokou školu. Jeho srdce náhle dotlouklo právě v den, kdy skládal maturitu.

„Rodiče prosí všechny, aby jejich synovi odpustili,“ jsou slova, kterými končil proslov u rakve. Na poslední cestu zazněly mladému muži písničky Ave Maria a Yesterday.

Farář odsloužil mši

Farář Kazimerz Plachta (66) za mladíka v replice nového kostelíku sloužil v úterý mši. Když jeho úmrtí farníkům oznámil, byli v šoku. Mrazivá souhra náhod, že k tomu došlo zrovna při dokončení dřevěné stavby.

„Cizí zavinění však nebylo prokázáno, podle našich zjištění šlo o srdeční selhání,“ uvedla policejní mluvčí Karolina Bělunková.

VIDEO: Věřící se modlili v Gutech už za pár dnů po žhářském útoku, ke kterém došlo 2. srpna 2017. Přišly jich dvě stovky!

Fotogalerie
48 fotografií