Pěstování gigantických dýní se Jan Staněk věnuje celý život. „Přivedl mě k tomu můj dědeček a já mu za to velice děkuji,“ svěřil se. Pro pěstitele jde o více než jen koníček. „Je to soutěžní disciplína a já v ní chci být ve světové špičce,“ netají se.

Přestože spousta lidí jeho letošní výpěstek obdivovalo, on byl zklamán. „Měl jsem našlápnuto i na 300 kg, ale první dýně mi praskla. Překrmil jsem ji a podcenil počasí. Dýně nezvládla rychlý růst v kombinaci s horkem,“ řekl Staněk. Český rekordman o váze 175 kg je tak vlastně „náhradníkem“.

Chce mezi nejlepší

Jak sám pěstitel přiznává, už zdaleka mu nestačí dosahovat „jen“ českých rekordů. „V zahraničí se jede úplně jiná liga, pěstují se běžně dýně v rozmezí 300 až 600 kilogramů, ty úplně nejlepší váží přes jednu tunu,“ popsal Jan Staněk.

Kvůli nejrůznějším šampionátům i honbě za bájnou váhovou hranicí 3000 liber (asi 1360 kg) vznikají v cizině celé týmy, podporované sponzorskými penězi. „Dávají i desítky tisíc za hnojiva, jedna dýně může mít hodnotu v přepočtu až čtvrt milionu korun!,“ upozorňuje pěstitel.

Aktuálně vládne italský tým z Tuscany, který vypěstoval gigadýni vážící asi 1226 kg a překonal belgickou dýni z roku 2016 o váze skoro 1200 kilo.

Genetika a hektolitry vody

Celý pěstitelský proces je opravdová věda. Nutností jsou geneticky upravená semena, která si mezi sebou distribuují ti nejlepší pěstitelé. „Já kupuji také ze zahraničí. Jedno semínko stojí 45 až 100 euro (1125 až 2500 Kč),“ podotkl Jan Staněk.

Nejpozději do půlky července musí být založen plod. Pak už je to o péči, znalostech, času i financích. Třeba na kvalitní hnojivo. Také je nutné „hlídat“ si počasí. Dýně nesnášejí přílišné horko a před sluncem se musí chránit. K zalévání jsou potřeba stovky litrů vody.

Lodičky i hostina pro zvířata

Do kuchyně ale takto pěstované dýně příliš vhodné nejsou kvůli přílišné vodnatosti. Kromě soutěží jsou využívány k zábavě nejrůznějšího druhu, třeba k halloweenské výzdobě či závodům lodí, které jsou z nich vyřezávány.

Také si na nich často pochutnají zvířata. Stejně dopadne i Staňkův český rekordman. Dýni pěstitel věnoval pražské Botanické zahradě v Troji, odtud poputovala do vedlejší zoo. „Spolupráce s botanickou zahradou je v podstatě splněný sen. Tak snad příště poškádlíme světovou ligu,“ uzavřel Jan Staněk.

VIDEO: Obří dýně Jana Staňka byla „hvězdou“ říjnové výstavy v Botanické zahradě v Praze-Troji.

Video
Video se připravuje ...

Tajuplný dýňový podzim v Botanické zahradě v Troji. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
24 fotografií