Okurky ve všech podobách, naložené houby, rajčata, fazolky, kečupy, leča, čalamády, pesta, džemy, rosoly, kompoty i přesnídávky! Když Jana Riebe vyjmenovává, co všechno ve svém sklípku má, vydá to na pořádný seznam.

Vášnivá zahradnice a původní profesí květinářka také vyrábí ovocné i bylinné sirupy, vína a likéry. Zavařuje podle starých rodinných receptů, ale nebojí se ani experimentovat a nové kombinace sama vymýšlí. 

Pokud jste se nechali inspirovat, právě teď je ten pravý čas založit si zeleninovou zahrádku, naplánovat si, co chcete pěstovat a co chcete zavařovat. Jana se chystá ještě letos na podzim vysadit česnek a připravit zahrádku na příští rok.

Dýně počkají a vydrží

Zavařování dýňových kompotů a marmelád zatím počká. „Většina druhů dobře vyzrálých dýni vydrží v suché místnosti o teplotě 15-20 stupňů klidně do jara. Teď je ještě zapotřebí zpracovat a uskladnit jablka, natrhat šípky a trnky. Celer, mrkev, zimní pórek, růžičkovou kapustu i různé druhy řep a ředkví zatím na zahrádce zůstávají, protože mrazíky jim nevadí,“ vysvětluje Jana.

Přesto ukládá část kořenové zeleniny do sklepa do bedýnek s pískem, to pro případ, že půda zmrzne úplně, nebo že by napadl sníh.

Vsaďte na domácí zeleninu

Nejen pro Janu je zahrádka a zavařování velkým koníčkem, se vším pomáhá i její muž Pavel, který sklípek navrhl a z velké části i sám postavil. „Protože je profesí truhlář, nebyl pro něj problém vyrobit do sklepa rustikální, masivní nábytek a na zahradu vyvýšené záhony, které se velmi osvědčily,“ popisuje Jana.

Pokud stále váháte, jestli se zelenina ještě vyplatí pěstovat, nebo je výhodnější ji koupit, Jana v tom má jasno. „Určitě pěstovat! Chuť čerstvě utržené zeleniny nebo chuť vlastnoručně zavařených okurek nebo povidel nic nenahradí. V dnešní uspěchané době je zahradničení skvělý relax, zajistíte si kvalitní potraviny  a navíc ušetříte i nemalý peníz,“ dodává pěstitelka.

Tajuplný dýňový podzim v Botanické zahradě v Troji.

Video
Video se připravuje ...

Tajuplný dýňový podzim v Botanické zahradě v Troji. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
18 fotografií