Když jsme zůstali sami s manželem, štěně buldočka Barunka nám vrátila do domova radost. Pátrala jsem, odkud pochází. Zjistila jsem, že z množírny. Její matka rodila 2x ročně a zemřela v šesti letech,“ řekla Jana.

Aby Barunka nebyla sama, časem jí Jana pořídila kamaráda Fredyho. Ten už je papírový se slavným rodokmenem. „Přijel s celou výbavou i hračkami a chovatelka se dodnes zajímá, jak se mu vede. Záleží jí na svých odchovaných štěňatech. V tom je ten obrovský rozdíl,“ vylíčila Jana.

Bleší trhy na podporu

S kamarádkou Naďou začala v Jablunkově pořádat bleší trhy na podporu psů a koček v útulcích. Vybraná částka rok od roku stoupá, letos už to bylo 76 tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

Sraz buldočků v Jablunkově Jana Gartnerová

Těžká chvíle v životě, kdy Janě zemřel manžel, přivedla ženu k unikátní myšlence. „Nejsem moc dobrý řidič, když jsme jezdili na výstavy a buldoččí akce, řídil muž. Přemýšlela jsem a napadlo mě, že buldočky ze všech koutů země pozvu k nám,“ uvedla žena. Povedlo se.

Buldočí návštěva

Rok co rok zaplní park za radnicí v Jablunkově desítky francouzských buldočků. Druží se, soutěží a chovatelé si předávají zkušenosti. Letos jich dorazila zhruba stovka a měli to i s muzikou. 

Majitelé prozradili, že žádný jiný pes neumí tak vítat svého pána jako buldoček. „Buldoček je tak trochu neobvyklý pes. Kdo ho má, už jiného nechce,“ tvrdili. Podle Jany jsou vynikající společníci a chovají se spíše jako děti, než psi. U některých nadšenců jich běhá doma dokonce pět i více.

Buldočci prý věrně kopírují rozpoložení člověka. „Když jsem unavená, odpočívá se mnou, když chci jít do hor, těší se, že jde taky,“ dodala jedna z účastnic srazu s tím, že navíc jsou neustále dobře naladění, malí, skladní a zbytečně neštěkají.

Jen ne z množírny

O francouzských buldočcích se říká, že vyžadují náročnou péči a jsou často nemocní. „Když si člověk vezme štěně z renomované chovné stanice, vysokých výdajů za veterináře se bát nemusí. Horší je to se psem z množírny. Proto proti nim společně bojujeme,“ uvedla Jana.

Fotogalerie
24 fotografií