Oblíbenou chatu na vrcholu stejnojmenného kopce vlastní Klub českých turistů. „Když jsme chatu v roce 2015 přebírali, tak byla ve velmi neutěšeném, doslova až zbídačeném stavu. Od té doby je na ní odpracováno více než 15 tisíc dobrovolnických hodin, a s hrdostí tak můžeme říci, že její kondice už je dobrá,“ uvedl jeden z provozovatelů chaty Martin Stiller.

Náklady se pohybovaly kolem 3,5 milionů korun a nebýt dobrovolníků, byly by mnohem vyšší. Chata byla zprovozněná v roce 1921.

Práce nekončí

„Tím ale práce nekončí, nápadů, jak chatu dále zvelebovat, máme ještě spousty. Například na jaro plánujeme stavbu nové čističky odpadních vod. Rádi bychom také rozšířili kuchyň, sklady a sociálky pro hosty,“ řekl Stiller.

Dosud se podle něj největší stavební práce se týkaly vnitřních prostor i vnějšku. „Interiéry prošly celkovou rekonstrukcí, náročné byly výměny trámů na rozhledně a velmi složité bylo vybudovat také novou elektropřípojku ke studnám,“ podotkl.

Dnes se už neví, kolik lidí chatu postavenou na vrcholu stejnojmenné hory provozovalo. Chybí totiž dokumentace. Podle Stillera může vydržet dalších 100 let. „Chce to ale s ní zacházet s láskou a péčí,“ doplnil.

VIDEO: Chatař Martin Stiller v roce 2019 hovořil o historii a rekonstrukci chaty.

Fotogalerie
24 fotografií