Mezi nebezpečnými chorobami, které klíšťata na člověka přenášejí, hrozí hlavně klíšťová encefalitida a borelióza. Obě dárce krve, i pokud se bez výraznějších následků uzdraví, hodně omezí.

Martin Janík onemocněl boreliózou před prázdninami v roce 2020. „Dodnes se nemůžu k dobrovolnému dárcovství krve vrátit, nemůžu darovat krev ani plazmu. Je to už více než rok,“ říká.

Teď mu nezbývá, než čekat na výsledky testů, které musí pravidelně podstupovat. V jeho krvi nesmí být žádné odchylky od normálního stavu.

Nejméně půl roku mimo

„V případě boreliózy mohou zájemci znovu darovat krev po šesti měsících od uzdravení, což může být i více než rok po prodělání nemoci,“ vysvětluje lékařka Markéta Matušů z Nemocnice AGEL Nový Jičín s tím, že podobně dlouho to bývá i v případě klíšťové encefalitidy.

I kdyby však klíštětem napadený dárce neonemocněl, musí darování krve odložit o měsíc. „Každoročně vlivem kontaktu s klíštětem dočasně vyřadíme několik dárců,“ dodala Matušů.

Dárců výrazně ubylo

Celou situaci navíc komplikuje i fakt, že mnohé dárce už dříve vyřadil prodělaný covid-19. Krve je aktuálně velký nedostatek.

„Aktivních dárců ubývá a v nemocnicích se znovu operuje po covidu. Nikdo z nás neví, kdy krev bude potřebovat sám nebo někdo z jeho blízkých. I proto bych chtěl vzkázat všem zdravým lidem: Nepřemýšlejte a běžte darovat!,“ vyzval Martin Janík.

VIDEO: Muž se zlatou krví: Zachránil přes 2,5 milionu životů!

Video
Video se připravuje ...

Muž se zlatou krví: Zachránil přes 2,5 milionu životů! Videohub