Statný, 1,5 roku starý skot, si užívá svobody už pár dní, zatímco chovatel Marek Gach z Řeky na Frýdecko-Místecku bije na poplach. Na sociálních sítích prosí o pomoc, o jakoukoliv zprávu o pohybu zvířat a uvádí i svůj telefon.

„Zdrhli mi, když jsem je převážel z pastviny na pastvinu. Už jsem nachodil a najezdil kilometry, dosud marně,“ stýská si Marek, pro kterého, kdyby je nechytil, to znamená i velkou finanční ztrátu.

Podle něj jsou býci hodní a zvyklí na lidi, přesto nabádá k opatrnosti, protože netuší, co už v lesích mohli zažít. „Sami od sebe útočit nebudou, ale vyprovokovat by je mohl třeba pes,“ dodá Gach.

Někdo píše, že je zahlédl kolem Javorového, jiný kolem Gutského sedla. To znamená, že se ještě nevydali daleko a šance na jejich odlovení tady je. „Teď se bojím jít do hor,“ netají se však s obavami někteří.

Starosta Řeky Tomáš Tomeczek zatím hromadnou sms s informací o volně se potulujících býcích v krajině obyvatelům neposílal. „Sdílel jsem ale zprávu na sociální síti,“ odvětil.

VIDEO: Hasiči zachraňovali statnou krávu, která spadla do jímky.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči zachraňovali statnou krávu, která spadla do jímky HZS Moravskoslezského kraje