Sociální pracovníci a strážníci lidem rozdávají letáky, na nichž vyzývají k nepomáhaní lidem bez domova. „Každou částkou, kterou je podpoříte, zmenšujete jejich možnost postavit se na vlastní nohy,“ zní jeden z bodu v letáku.

Zmiňuje se v něm i to, že v Třinci je „žebrota zakázaná vyhláškou“.

Až do zimy bez polévky?

Primátorka Věra Palkovská postup města hájí. „Cílem je, aby se slušní lidé cítili v Třinci dobře. Jednou z cest je proto finančně nepodporovat problémové jedince, kteří nemají zájem svůj způsob života měnit, a naopak jim jasně dát najevo, že pro žebrání není v Třinci místo,“ uvedla.

Radním vadí hlavně to, že získané peníze od lidí bezdomovci utrácejí za alkohol.

V rámci kampaně město dříve vyhlásilo, že do zimy nebude bezdomovcům vydávána polévka a dokonce se plánuje snížit počet lůžek v azylových domech. Po kritice však město tyto body stáhlo.

Kritici: Řešení á la Čunek!

Mnohým lidem se ale tento způsob boje proti bezdomovectví nelíbí. „Tím, že vyženeme problém za hranici města, problém nezmizí,“ říkají mnozí a přirovnávají řešení k tomu, které kdysi „proslavil“ jako starosta ve Vsetíně Jiří Čunek v případě Romů.

Ke kritice se přidaly i neziskovky. „Ať už lidi bez domova pijí, aby zapomněli, nebo z jakéhokoli jiného důvodu, závislost na alkoholu je v drtivé většině důsledek jejich situace, nikoli její příčina,“ píše například organizace Alarm.

Slušní prý šanci dostanou

Podle Věry Pakovské se ale postup týká hlavně těch bezdomovců, kteří se jen opíjejí a změnit způsob života nechtějí. „Nechceme, aby obtěžovali obyvatele, kteří si kvůli nim často ani nemohou odpočinout na lavičce,“ sdělila.

Dodala, že azylové domy jsou připravené bezdomovcům pomoci, jasnou podmínkou ale má být střízlivost. „Kdo chce skutečně pomoci, tomu se péče dostane,“ uzavřela Věra Palkovská.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem v Praze.

Fotogalerie
4 fotografie