Skupina P3 koupila pozemek o rozloze 44 hektarů od společnosti Vítkovice. Sumu ale tají. Území je nedaleko centra Ostravy v sousedství známé Dolní oblasti Vítkovic. Z jedné strany ho ohraničuje řeka Ostravice a ze dvou frekventované silnice Místecká navazující na dálnice D1 a D56 a Rudná.

„Máme jedinečnou možnost vdechnout zpátky život místu, jež bylo součástí slavné historie Ostravy jakožto průmyslového srdce naší země,“ uvedl ředitel P3 pro Českou republiku Tomáš Míček. Investice podle něj bude mimořádná.

Výjimečná příležitost

„Na poměry průmyslového developmentu vznikne něco výjimečného. Pevně věřím, že se nám podaří udržitelně oživit průmyslovou zónu a přitom vizuálně přirozeně navázat na blízké centrum města,“ dodal Míček. Zahájení výstavby se předpokládá na konec příštího roku, areál by mohl být dokončen okolo roku 2025.

Zastavěná plocha území má tvořit 160 000 metrů čtverečních. Tím se park zařadí mezi největší průmyslově-logistické parky v regionu. Bonusem bude nadstandardní počet parkovacích míst.

Na budoucí podobě areálu se podílí ostravský architekt David Kotek z Projektstudia. Návrh podle něj respektuje vazby, které pro Dolní oblast Vítkovic vytvořil architekt Josef Pleskot, a doplňuje chybějící urbanistickou strukturu. „Snažíme se zachovat co nejvíce industriálních stop, a zároveň chceme pracovat se zelenými fasádami a udržitelnými materiály,“ uvedl Kotek.

Nejhorší ekologická zátěž

Aglomerace za bývalého režimu znečišťovala Ostravu a široké okolí červeným prachem ze zpracování nekvalitní sovětské rudy a donedávna patřila k nejhorším ekologickým zátěžím v ČR. Sanace území trvala asi dva roky a jako odstranění staré ekologické zátěže ji převážně platil stát.

„Odborné firmy odstranily přes 40 různých objektů, 150 tun odpadu, množství potrubních řadů, dopravních mostů a souvisejících zařízení,“ uvedla specialistka Vítkovic pro ekologii Hana Bártková.

Mezi zbouranými stavbami v bývalé aglomeraci byl i komín zvaný Strakáč, proti jehož odstranění protestovali aktivisté. Území bylo překryto zeminami a zatravněno.

VIDEO: Komín Strakáč po odpalu více než 100 kil trhaviny byl totálně zničen během několika vteřin.

Video
Video se připravuje ...

Komín po odpalu více než 100 kil trhaviny byl totálně zničen během několika vteřin Karel Janeček

Fotogalerie
9 fotografií