K útoku došlo loni pár dní před Vánoci. Onoho 14. prosince vyšel Ján před polednem nakupovat piva do místní prodejny na rýmařovském náměstí. Potkal se cestou s Antonínem J., který se právě chystal na návštěvu k Miroslavovi. Ten druhý den oslavoval narozeniny a tak Ján šel s taškou piva a kořalky na návštěvu taky.

Po bujarém pití, posilněn půllitrem rumu a šesti pivy pak náhle Ján popadl nůž a Miroslavovi uštědřil tři rány nožem do hrudi a břicha. Ján teď tvrdí, že si z toho nic nepamatuje.

„Jak si dám štamprlu, je to zlé. Nějak jsem asi ztratil orientaci. Nevím, jak se to seběhlo. Nic si nepamatuji a nechápu vůbec, jak se to mohlo stát,“ tvrdil soudu desetkrát trestaný muž.

Je to kamarád

„Často jsem k němu chodil posedět a popít. Jsme už kamarádi od dětství, v mládí jsem chodil s jeho sestrou, než se vdala. Je to i výborný kamarád,“ řekl Ján. V osudný den spolu pili až do večera.

„Tam byla velká chyba ta kořalka. Dal jsem jednu a druhou, další, zapíjel pivem. Dal jsem si též nějaký ten brufen, protože jsem měl bolesti nohou. No a po tvrdém mívám výpadky paměti a jsem taky asi tak trošku cholerik,“ přiznal si Ján.

Následky má dodnes

Podle žaloby po malicherném nedorozumění popadl nůž, sedícímu Miroslavovi zasadil nejprve dvě rány do hrudníku. Když se zvedal, další přidal do břicha. Jen proto, že byl silně opilý, vražedný útok nebyl úspěšný.

Miroslav musel okamžitě na operaci, a následky si nese dodnes. Za jeho léčbu dluží Ján sto tisíc zdravotní pojišťovně. „Nikdy bych ho normálně nenapadl. Já najednou seděl v policejním autě a poslouchám, že jsem Mirka pobodal,“ tvrdil u soudu.

Vystřelil po klukovi

Naposledy Jána soudili v Bruntále za střelbu na malého kluka! Ten se spolu s dalšími dětmi vysmíval jeho psovi. Opět namol zpitý Ján se namíchnul tak, že se mu snažil střelit do hlavy pistolí.

I když šlo jen o plynovou pistoli, kluk měl štěstí, že se mu podařilo cuknout hlavou na stranu. „To jsem si jen chránil majetek. Dráždili mi psa, tak jsem na něj vystřelil. Kdybych ho na ně pustil, tak by je sežral,“ hájí po letech i tento svůj čin, za něž schytal pouze tříletou podmínku s odkladem na pět let.