Mladá fotografka se stala podnikatelkou jako jedna z mála teenagerů ještě před plnoletostí. Fotí od 16 let. Zaměřuje se na svatby, děti, život v jeho nejkrásnějších, nejpodmanivějších podobách. Slečna Petra pracuje i za nouzového stavu.

„Za karantény jsem trávila čas s rodinou na samotě u lesa. Mám štěstí, že mám dvě mladší sestry, které mi rády dělají modelky. Měla jsem strach, že budu muset focení zabalit. Skoro zrušili svatby a fotit se v roušce by asi nikdo nechtěl,“ řekla Petra Petřeková.

Vyznává fine-art

Od 20. dubna se může fotit bez roušek. Roušku ale musí mít fotograf a musí dodržovat odstup. „Dá se to vydržet. Mimo to následně fotky edituji, aby můj styl byl rozpoznatelný, jsem při tom doma,“ uvedla.

Jejím stylem je fine-art. „Je čím dál více oblíbenější. Místo válení u televize efektivně využívám volný čas. Začala jsem natáčet online kurzy. Když se nemůžu s lidmi vidět osobně tak učím i přes skype. Pořád musím vymýšlet něco nového,“ dodává usměvavá kráska.

Měsíce příprav

Drahá zrcadlovka podle slečny Petry nestačí a žádné kouzelné tlačítko ve photoshopu neexistuje. „Tak to nefunguje. I když často musím improvizovat, tak nejdůležitější je příprava. Každou tématickou fotku si promýšlím několik dní i měsíců předem,“ říká.

Největší roli hraje vhodné oblečení a rekvizity, které se nedají jen tak sehnat. „Trávím dlouhé hodiny ve vetešnictvích, sekáčích a bazarech na internetu, v obchodě s látkami a u šicího stroje mi pomáhá moje mamka. Jsme taková malá rodinná firma. Kostýmy máme ve všech velikostech, barvách a skříně praskají. Děti i dospělé si na focení oblékáme doslova od hlavy až k patě,“ směje se.

Focení se zvířaty

„Splnil se mi sen a podařilo se mi na focení sehnat malou lištičku. Většinou na chovatele náhodou narazím na internetu. Ale i oslovuji lidi se zvířátky na ulici. Například když zahlédnu hezkého pejska. Čím neobvyklejší zvířátko, tím lepší. Fotila jsem i s malou pumou, lamou, vlkem, sovou. Na instagramu sleduji jednu Rusku, která má doma fotomodela medvěda, jednou se za nimi vydám. V Rusku je všechno možné,“ dodává se smíchem.