Poprvé měla vozit turisty z Leskovce nad Moravicí do Razové, Meziny, Nové Pláně, Roudna a zpět už vloni. „Chyběl certifikát o elektroinstalaci, nezískali jsme lodní osvědčení,“ sdělil předseda svazku obcí Mikroregion Slezská Harta Josef Havlík (69).

Když provozovatel osvědčení získal, při zkušební jízdě přišla další patálie. „Elektroloď najela u mola v Mezině na kládu pod vodní hladinou. Poškodila jeden z lodních šroubů. V době koronaviru se pak řešila oprava s polským výrobcem na dálku,“ řekl Josef Havlík.

Problémy se už ale podařilo zažezhnat a loď konečně vyplula. „Dá se plout i ve větším větru, už jsme to zkoušeli,“ sdělil Havlík.

Loď má dva elektromotory po 63 kilowattech, jež pohání lithiové baterie, nabíjené částečně vedením na březích z elektrostanic, částečně solárními panely již zabudovanými v lodi. Provoz na přehradě je totiž možný jen s čistě ekologickými plavidly.

Kolik to stojí

Dospělí zaplatí za hodinu a půl dlouhou platbu 190 korun, děti 150 korun a děti do 6 let 100 korun. Za kočárek či psa je příplatek 20 korun. Rychlost lodi je mezi 6 až 8 kilometry v hodině, a její maximální rychlost je 13 kilometrů.