Fotbalový stadion Bazaly v Ostravě po více než roce oprav znovu otevře své brány. Jen fotbalisté na hřišti budou o něco mladší, než bývali v dobách, kdy klub vítězil v lize. Sportoviště bude patřit mládeži.

Přeměna stadionu, který sloužil ostravskému fotbalu od roku 1959, začala v červenci 2018. „Věřím, že se díky novému areálu stane Ostrava znovu líhní velkých hráčů,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura. S Bazaly se museli skalní fanoušci loučit už v roce 2015. Stav hřiště nebyl vyhovující.

Rekonstrukce stála 320 milionů korun. Ostrava z toho uhradila 220 milionů, kraj přispěl 70 miliony a 30 milionů zaplatila společnost Vítkovice Aréna, která bude sportoviště provozovat.

Zázemí pro juniory

„Máme radost, že budeme moci využívat nové Bazaly. Ostravský areál nyní patří zejména svým sportovním vybavením k naprosté špičce mezi regionálními akademiemi,“ řekl ředitel Regionální fotbalové akademie kraje Tomáš Bernady.

V areálu budou také trénovat junioři Baníku Ostrava. Sportovní hala v hlavní budově pak bude přístupná i veřejnosti. Kromě hlavní plochy jsou ještě na sportovišti tři příčná hřiště, plochy pro posilování, tělocvična, posilovna a šedesátimetrová krytá běžecká dráha.

První zápas

Fotbalisté Ostravy sehráli první ligový zápas na tehdy nově postaveném stadionu Bazaly 19. dubna 1959. Premiéra Baníku Ostrava skončila prohrou s Ústím nad Labem 2:3. Nejúspěšnější éra byla na přelomu 70. a 80. let minulého století, když klub získal tři ligové tituly.