Tramvaj se objeví jako součást videomappingu v sobotu 31. srpna od 21 hodin na ulici Mennicza v polském Těšíně jako součást projektu Těšínská tramvaj se vrátila!

„Druhou aktivitou bude výstava fotografií a dalších dokumentačních materiálů a to na 11 bývalých tramvajových zastávkách na území celého dvojměstí a v místě bývalé vozovny,“ uvedla Petra Slováček Rypienová ze spolku Člověk na hranici.

Zpívá o ní i Nohavica

Trasa, na které se výstava rozprostře, bude dlouhá 1793 metrů, tedy přesně tolik, kolik měřila tramvajová trať. „Tramvaj jezdila po ulicích pouhých deset let, a přesto se zapsala do historie a paměti obyvatel obou měst. Zpívá o ní i Jaromír Nohavica ve své písní Těšínská a byla znázorněna i na pamětních medailích,“ uvedla mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

Obyvatelé Těšína ji milovali

Šlo o nejkratší tramvajovou trať v Evropě. První vozy na ni vyjely v únoru 1911. Trať spojovala historické centrum – nyní v polské části – s rozvíjející se novou částí města za řekou Olší – dnes Českým Těšínem. Jednokolejná trať měla dvě výhybky na hlavním náměstí na polské straně a u mostu na straně české. Provoz na lince zajišťovaly zpravidla tři vozy.

Ze strany těšínských obyvatel se elektrická dráha těšila velkému zájmu a vzbuzovala senzaci. Její faktickou likvidaci ale znamenalo rozdělení slezského města mezi dva státy, vznik dvou celnic na mostě přes Olši a následné důkladné kontroly pasažérů, personálu i samotných tramvají. Trať byla definitivně zrušena 2. dubna 1921.

Uvažují o návratu

„V minulosti se objevilo mnoho nápadů, jak vrátit tramvaj do obou Těšínů, a některé měly i konkrétní podobu. Například na budově bývalé vozovny byla instalována pamětní tabule, na náměstí v Těšíně se objevila část tramvajových kolejí,“ uvedla Havlíková.

Obě města spolu loni vytvořila projekt Analýza možnosti obnovení tramvaje jako turistické atrakce Cieszyna a Českého Těšína. Návratu tramvají ale brání technické problémy i legislativa.

VIDEO: České a československé dějiny v projekci videomappingu na nové fasádě Národního muzea: Podívejte se na celý záznam.

Video
Video se připravuje ...

České a československé dějiny v projekci na nové fasádě Národního muzea: Podívejte se na celý záznam. Lukáš Červený