Přistání prvního člověka na Měsíci si mnozí ještě pamatují. Došlo k němu 20. července 1969 ve 22 hodin a 17 minut. Připomenout si „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“, který učinil astronaut Neil Armstrong, bude možné takřka na minutu přesně, a poté ještě o den později ve stejný čas, díky happeningu s názvem Moon 50: Zpátky na Měsíc.

„V sobotu 20. července ve 22 hodin a 17 minut necháme odstartovat Žižkovskou věž v Praze,” říká autor myšlenky Filip Liška. „Její tubusy mají podobný tvar i rozměry jako původní nosná raketa Apolla 11, se kterou se astronauti vydali k prvnímu přistání 20. července 1969 na povrchu Měsíce,” sdělil Liška.

Blízko jako nikdy

Zatímco tehdy mohli diváci sledovat jen start rakety, nyní budou díky speciálním technologiím pozorovat i průběh mise. „Každý z nás se tak může na chvíli ocitnout dole pod raketou. Ani na mysu Canaveral v Kennedyho vesmírném středisku neměli lidé možnost se k Saturnu V dostat tak blízko,“ vysvětluje producent akce Marek Vocel ze společnosti MVP events. V rámci akce dojde rovněž i na vzpomenutí posledního člověka na Měsíci, kterým byl astronaut Eugene Cernan, Američan s československými kořeny.

Věž jako ze sci-fi

Videomapping Žižkovského vysílače nedočkavě vyhlíží rovněž jeho architekt Václav Aulický. „V roce 1969 mělo u nás také velký význam to, že to byli tenkrát Američané, nikoliv Sověti! Nyní, kdy je to 50 let od tohoto mimořádného úspěchu lidstva, je skutečně nasnadě nějakým neotřelým způsobem tuto událost připomenout,“ uvádí. Jím navržená věž přitom častokrát figurovala v nejrůznějších kolážích a ilustracích coby stavba z jiné planety. Do vesmíru se ale „podívá“ až teprve teď.

Fotogalerie
14 fotografií