Žižkovští se mohou letos od května těšit na Hvězdné léto. V Mahlerových sadech pod televizním vysílačem totiž vznikne atrium, které nadchne milovníky divadla. Celé léto tady budou hrát veselohry i dramata soubory z Divadla Kalich, Divadla v Rytířské a Divadla Palace. Na jevišti se tak představí například Eva Holubová, Iva Janžurová, Jiří Bartoška, Barbora Hrzánová a řada dalších proslulých českých herců.

Nápad vytvořit atrium se rodil dlouhodobému nájemci v hlavě před sedmi lety, kdy přišel k Žižkovské věži. „Tehdy jsme vypracovali koncept na kompletní využití Mahlerových sadů, které patří k věži. V projektu bylo šest venkovních aktivit, na ně se udělal projekt pro stavební povolení a všechny nápady se postupně realizovaly, počínaje parkovištěm, zahradní restaurací miminoo, minigolfovým hřištěm, pétanque a kluzištěm,“ vysvětloval mluvčí společnosti Oreathea s.r.o Roman Lain, že právě amfiteátr je poslední z cílů, které si společnost stanovila vybudovat.

Právě letní repertoár prvního ročníku vznikl pod taktovkou Michala Kocourka z Divadla Kalich, které si přizvalo na pomoc i další, již zmíněné, soubory. „Základem programu budou úspěšné činoherní komedie z našeho repertoáru, plus jsme přizvali spřátelená divadla, s nimiž spolupracujeme, a tak je rádi při této příležitosti představíme. Ve všech případech jde o inscenace s prvotřídním hereckým obsazením, takže tu máme ještě jedno nej – tolik uznávaných hereckých jmen na žádné jiné letní scéně nenapočítáte,“ prozradil Kocourek, na co je možné se těšit.

Přestože je amfiteátr venkovní, představení se na základě nepřízně počasí rušit nebude. „V Jihoafrické republice necháváme šít na míru stanové zastřešení zn. Freeform, které bude možné do cca hodiny před představením rozvinout, a hlediště tak bude celé kryté proti dešti, v Česku jedinečné řešení,“ prozradil Roman Lain, že se návštěvníci nemusí bát zmoklých vlasů, ani sedaček. A co se bude hrát? Program objevíte na oficiálních stránkách www.hvezdneleto.cz.

Fotogalerie
12 fotografií