Zmapovat mizející krásu historickách budov v Šanghaji se rozhodl fotograf z Nového Zélandu Cody Ellingham. Ve svém projektu zkoumá mizející komunální domy Shikumen.

Jde o budovy částečně inspirované čínským stylem a francouzskými i britskými koloniálními styly. Od konce 19. století do druhé světové války jich v Šanghaji vznikly tisíce.

Město bylo dříve rozděleno do tří oblastí: francouzské, mezinárodní a čínské čtvrti Laoximen. Hodně domů z bývalé francouzské čtvrti si dodnes zachovává evropskou atmosféru. Domy s terasami lemované stromy by klidně mohly stát v Barceloně nebo Paříži, ale nestojí. Jde o Čínu. Kouzlo starých ulic doplňují hlučné trhy s masem, upravené elektrické motocykly, svazky drátů visících ze střech, hučení neonových světel a hustý smog. Atmosféru komunity vytváří obchody rozlévající se na ulici. Nikde to není jasnější než v uličkách Šanghaje, jejichž nejstarší typ se nazývá Šikumen.

Jméno Shikumen je odvozeno od cihel nebo z kamenné brány u vstupu do těchto komunit. Sofistikovaný vchod znamenal sofistikovanou rodinu a právě tyto uličky vytvářejí Šanghaj. Téměř všechny původní stavby z devatenáctého století jsou ztraceny. Převážná většina staveb, které doposud stojí, jsou domy postavené po první světové válce.

Fotogalerie
22 fotografií