„Hlídky hlásí téměř dvojnásobek událostí oproti loňskému roku, kdy přistihnou řidiče s mobilem v ruce,“ řekl šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Situace, kdy hlídka pozoruje hraní si s telefonem za volantem, přicházejí samy. „Ani se nemusíme speciálně na tyto události zaměřovat, hlídky je vídají prakticky neustále,“ sdělil policista.

Jde o celorepublikový trend. „Řidiči si neuvědomují, že stačí pár sekund nepozornosti a může dojít k nehodě, často i fatální,“ podotkl Tomáš Kužel.

Nedávají pozor

Podle policie je až pětkrát více nehod za první půlrok 2019 než za celý rok 2018 způsobeno právě mobily či tablety používanými při řízení!

Za první půlrok je u více než 20% nehod důvodem nepozornost. Je to ze všech příčin nehod nejvíce.

Nohy na palubce

Speciální kategorií jsou podle něj kamiony. Nohy na palubní desce, čtení tabletů či online knih jsou běžnou záležitostí.

Jako fatální příklad za všechny uvedl jarní nehodu kamionu, který na dálnici D1 narazil zezadu do dalšího náklaďáku před ním. „Řidič cizí národnosti (podle zjištění Blesku polské – pozn. autor) na místě zemřel. Na jeho tabletu mu v době vyšetřování stále běžela online hra,“ uvedl policista.

Policie má k dispozici záběry, na kterých je vidět, co všechno za volantem šoféři provádějí. Pár z nich zveřejnila. Doufají, že budou varováním…