Pokuta v plné výši činí v ostravské MHD 1500 korun, celoroční jízdenka stojí 3999 korun. Bude-li chtít černý pasažér ušetřit, musí si celoroční kupon koupit do sedmi dnů od přistižení bez jízdenky.

„Chceme dále deklarovat tak jako v minulém období, že normální je platit. Z toho důvodu cestujícím, kterým se to třeba náhodou stane, nebo jakoukoliv chybu může udělat každý, chceme říct, že když si koupí roční dlouhodobý kupon, tak nebude mít pokutu v plné výši,“ řekl generální ředitel Daniel Morys.

Loni pokuty odpustili

V loňském roce dopravní podnik vyhlásil amnestii, při níž černým pasažérům, kteří si koupili roční jízdenku, pokuty odpustil. Této možnosti využilo okolo 1000 lidí.

„Získali jsme další tisícovku cestujících, kteří s námi určitě jezdili celý rok, protože jinak by si asi nekupovali roční kupon,“ řekl ředitel DPO. Jde podle něj o důležitý krok ke zlepšení kultury v cestování.

Ke zlepšení kultury cestování v Ostravě má přispět i zvýšení počtu asistentů přepravy. Místo nynějších zhruba 40 jich bude téměř 60. Asistenty přepravy DPO zavedl loni v dubnu a reakce veřejnosti na ně jsou podle ředitele veskrze pozitivní. „Víme, kde je lidé chtějí ve větší míře, na tato místa se zaměřujeme,“ dodal Morys.

VIDEO: Černý pasažer napadl v Brně dva revizory.