„Je to prasárna první třídy. Ostuda,“ řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Bruntál Pavel Kameník.

Dodal, že ani jeden z obviněných není členem myslivecké jednoty. Měli podle něj jen lovecký lístek, které vydávají některé obce, zbrojní průkaz a povolení k lovu vydané majitelem některé honitby. „S námi neměli nic společného. Jejich počínání je odsouzeníhodné,“ řekl.

V noci se nesmí

Podle něj mysliveckou etiku porušili hlavně tím, že lovili v noci. „Podle zákona se nesmí lovit hodinu před západem slunce a hodinu po jeho východu. Výjimkou je jen lov škodné, jako je liška či černá zvěř,“ vysvětlil Kameník. Dodal, že navíc při lovu používali zakázané doplňky zbraně, tedy pozorovací a zaměřovací techniku uzpůsobenou pro použití ve tmě.

Podváděli s údaji

Podle policie dva obvinění myslivci pytlačili přibližně rok od loňského listopadu. „Lovili vysokou a srnčí zvěř v různých honitbách v okrese Bruntál,“ dodala policejní mluvčí.

Podle policie navíc manipulovali s údaji, které každý myslivec po ulovení nějakého kusu musí hlásit. Hlásí se například místo nebo čas lovu.

Obvinění podle kriminalistů například v soukromé honitbě ulovili sele a laň, které vyvrhli a uložili do chladicího boxu. „Aby se nezjistilo, že jde o neoprávněný lov, tak sele označili starou, již jednou použitou plombou,“ uvedla mluvčí.

Oba myslivci si vyslechli obvinění z pytláctví, krádeže a poškození cizí věci. Jsou vyšetřováni na svobodě, ve vězení mohou strávit až pět let.

VIDEO: V Praze myslivci pořádali hon na divočáky.