Rodiny obou oslavenců sousedily přes ploty v malé obci Hradčany u Prostějova. „Tam jsme vlastně po sobě pokukovali už jako malé děti. Později jsem si Vláďu prosila, zda by mi nemohl ušít taneční boty,“ vzpomínala oslavenkyně Vlastimila.

Obuvník Vladimír pohodlné botičky ušil a nazul své vyvolené. „Dotančili jsme až ke svatebnímu oltáři. Pak se narodila dcera Dáša a o tři roky později syn Vladimír,“ pokračovala vzorná manželka, která má za to, že receptem na manželství je tolerance.

„Bez té by to rozhodně nefungovalo. Ale hlavní je přece jen láska. Dvě srdce jí naplněná nemůže od sebe nikdo a nic oddělit,“ přitakal Vladimír, který dodnes aktivně zahrádkaří a svou rodinu zásobuje čerstvým ovocem a zeleninou.

Do Ostravy se pár za bydlením a prací stěhoval v roce 1960. „Tehdy jsme ještě chodívali tancovat. To už dnes kvůli bolavým nohám nejde,“ lituje Vlastimila, někdejší vychovatelka i prodavačka. Nyní ji baví pletení, háčkování, zavařování i hlídání vnoučat.

Dcera slavila půlkulatiny

Den oslavy a obřadu 65. výročí sňatku rodičů byl o něco slavnostnější i pro dceru manželů Dagmar. „Já dnes opravdu slavím 65 let života. Naši mě počali ještě před svým prvním obřadem,“ svěřila se učitelka, která vyučuje ještě i v penzi. Má dva syny a její mladší bratr Vladimír (62) má pro změnu dvě dcery a jednoho syna. Jejich děti mají celkem čtyři děti, pravnoučata oslavenců Jakešových.

Jak se výročí počítají?

*Po 50 letech – zlatá svatba

*Po 55 letech – smaragdová svatba

*Po 60 letech – diamantová svatba

*Po 65 letech – kamenná svatba

*Po 70 letech – platinová svatba

*Po 75 letech – korunovační svatba

Fotogalerie
12 fotografií