Psalo se datum 20. listopadu 1947 a ve Westminsterském opatství v Londýně se rozezněly svatební zvony. Tehdy 21letá princezna Alžběta řekla v půl dvanácté místního času své »ano« o pět let staršímu princi Philipovi. Obřad přenášela televize BBC, díky které ho sledovalo 200 milionů lidí po celém světě...

Jenže od té doby uplynulo neskutečných 70 let! Zatímco lze předpokládat, že většina svatebních hostů se tohoto úžasného výročí nedožila, tehdejší novomanželé ho spolu mohou s celým svým lidem oslavit! 

Na nesmrtelnou lásku svých vládců je právem pyšný celý britský národ, žádná pompézní akce ale v plánu nebyla. Oslavenci si svou svatbu připomenou v úzkém rodinném kruhu i přesto, že je to vůbec poprvé, co se v britské královské rodině platinové svatby někdo dožil. „Nechtějí velkou akci, aby je nermoutili ubývající blízcí přátelé. Královna za posledních 12 měsíců totiž ztratila hodně dobrých přátel, které by na oslavě ráda viděla a bohužel už nemůže,“ vysvětlil zdroj z okolí královského páru. Veřejnost se tedy dočká jen pamětních mincí, známek a upomínkových předmětů. Samozřejmostí je oficiální portrét královského páru.

Vztah Alžběty a Philipa v číslech

✔ Od jejich prvního setkání uplynulo už 83 let!

✔ Manželé jsou dlouhých 70 let, tedy 25 568 dní.

✔ Zplodili spolu 4 děti, díky kterým mají 8 vnoučat a 5 pravnoučat. Šesté je na cestě, pod srdcem ho nosí vévodkyně Kate...

✔ Novomanželé v roce 1947 dostali 2500 svatebních darů a více než 10 tisíc telegramů s gratulacemi.

✔ Svatby se účastnilo 2000 hostů.

✔ Věkový rozdíl mezi slavnými manželi je 5 let.

✔ Jsou 1. párem britské královské rodiny, který platinovou svatbu oslavil.

✔ Aby se stali celosvětovými královskými rekordmany, musí spolu vydržet ještě 5 let. Japonský princ Mikasa (†100) a princezna Yuriko (94) byli svoji 75 let.

VIDEO: Miloš Zeman u královny Alžběty.

Video
Video se připravuje ...

Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě! ČTK/AP

Fotogalerie
47 fotografií