Přípravy voleb jsou v kraji zatím bez problémů. Krajský úřad, který dohlíží na regulérní průběh voleb, nezaznamenal žádný problém s rozvozem či roznáškou volebních lístků ani neřešil žádnou stížnost týkající se přípravy voleb.

V Moravskoslezském kraji se volby hlavy státu může zúčastnit téměř milion voličů v 1306 volebních okrscích. „Zaměstnanci krajského úřadu věnovali velkou pozornost odbornému proškolení členů okrskových volebních komisí,“ uvedl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Průběh hlasování budou kontrolovat tři skupiny zaměstnanců krajského úřadu, přičemž každá z nich bude navíc po skončení hlasování namátkově kontrolovat i sčítání hlasů.

„V minulých volbách vznikly určité pochybnosti, nemyslím si, že zrovna u nás, nicméně toto je reakce na to, abychom předešli jakýmkoli pochybnostem o regulérnosti voleb,“ vysvětlil Kotyza.

Adresy a kontakty na jednotlivé volební okrsky občané najdou ode dneška na webové stránce ZDE www.msk.cz Vedle zaměstnanců úřadu v terénu bude mít jeden zaměstnanec službu i v budově krajského úřadu a bude řešit případné stížnosti a problémy.

První kolo prezidentských voleb se koná v pátek a sobotu, případné druhé kolo pak o dva týdny později. Voliči mohou vybírat z devíti kandidátů.

VIDEO: Kubáček: Není vyloučené zvolení M. Zemana v prvním kole.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde