„Trpěl vážnými zdravotními problémy a bolestmi. Nedokázal se domluvit německy ani anglicky a přivolat si pomoc na místě,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Na tísňovou linku v ostravském Integrovaném bezpečnostním centru, kterou obsluhují operátoři z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, zavolal ve čtvrtek kolem čtvrté hodiny ranní dispečer české přepravní firmy. „Prosil o přivolání profesionální zdravotnické pomoci pro kolegu s velkými bolestmi, který čeká na vykládku kamionu na území Švýcarska,“ uvedl Kůdela.

Jenže Švýcarsko není zapojeno do Evropské asociace tísňových linek, proto museli ostravští operátoři rychle zvolit jiný postup. Volali na několik linek na české velvyslanectví v Bernu, kde však telefony tak brzy ráno nikdo nezvedal. Nakonec našli nonstop pohotovostní číslo na ambasádu.

„Podařilo se jim dovolat na vstřícnou pracovnici českého velvyslanectví, které vysvětlili situaci a předali jí kontakty na bolestmi trpícího řidiče ve Švýcarsku,“ uvedl Kůdela. Přibližně po dvou hodinách žena hasičům volala zpět, že český řidič je již ve švýcarské sanitce a po ošetření.

VIDEO: Umíte dát první pomoc?