Vážné zdravotní problémy překvapily v úterý českého řidiče kamionu nedaleko německého Norimberku. Stačil ještě zastavit na odstavném parkovišti Weissergraben, ale neodvážil se zavolat na tamní tísňovou linku.

Vytočil tak alespoň číslo svého šéfa. „Popsal mu, kde se nachází a svůj zdravotní stav,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Ten neztrácel čas a okamžitě zalarmoval záchranáře na tísňové lince 112.

Plzeňští operátoři tísňové linky veškeré informace obratem předali kolegům ze Společného centra německo-české spolupráce ve Schwandorfu. „Ti zajistili řidiči okamžitou zdravotnickou pomoc a převoz do norimberské nemocnice,“ informovala Jakoubková s tím, že následně ještě čeští operátoři zjišťovali pro rodinu informace o pacientovi.

Společné centrum německo-české spolupráce ve Schwandorfu je národní ohlašovací centrum pro území SRN. Slouží v něm němečtí i čeští operátoři. Všechny dnešní hovory probíhaly v němčině a je na místě vyzdvihnout jazykové schopnosti operátorů plzeňské tísňové linky,“ dodala Jakoubková.  

Obdobný případ se odehrál minulý měsíc u německého Pasova. Řidič kamionu z Olomoucka před tím, než zkolaboval, zavolal majiteli autodopravy, pro kterého jezdil. Ten zalarmoval záchranáře a ti předali informaci kolegům do SRN. Do čtvrt hodiny pak měli nemocného v péči zdravotníci.

VIDEO: Muž blokoval nesmyslnými telefonáty linku záchranářů, museli mu zablokovat číslo.