„Původní termín byl v pátek 13. října, to jsme dostali informaci, že dostaneme peníze do 20. října. To se ale nestalo, řekli nám, že posílají každému čtyři tisíce korun a zbytek dostaneme do čtvrtku,“ nastínil situaci Martin Sýkora, předseda ZO KOVO Vítkovice Heavy Machinery. 
Na to reagovala tisková mluvčí Vítkovic Eva Kijonková: „Stávková pohotovost není v celém holdingu,“ řekla a dodávala: „Odborářům jsme oznámili posunutí vyplacení mezd. V tom termínu byla plošně vyplacena část mezd a doplatek byl dále odsunut. Nicméně odbory vyhlásily stávkovou pohotovost s tím, že do středy 25. října nebudou informovat veřejnost a bude to pouze interní záležitost firmy. Vedení firmy s nimi průběžně jedná.“ Kromě nevyplacené mzdy vadí odborářům i to, že nebyly vyplaceny příspěvky na kulturu, dětské rekreace a nevyjasněná je situace ve financování výroby.

Problémy s platy se opakují

Opožďování výplatních termínů není ve společnosti žádnou novinkou. Zaměstnanci se pak dostávají do platební pasti a nejsou schopni splácet své závazky. „Vzniká frustrace zaměstnanců z budoucnosti. Opožďováním výplat jsou ekonomicky ohroženi všichni zaměstnanci, jelikož dlouhodobý mzdový průměr ve společnosti není na takové výši, aby si mohla převážná část zaměstnanců vytvořit rezervy pro horší časy,“ píše se v prohlášení odborářů.
Odborářům také podle předsedy vadí nedodržení stanovené teploty na pracovišti a také netransparentní financování některých zakázek. A to, že firma nemá dostatek pěněz, aby finacovala materiál potřebný právě k udržení výroby.

Není z čeho platit nájem

„Někteří máme almužny o částce 17 tisíc hrubého, takže čistý příjem dělá 13 tisíc a do toho musí spousta lidí platit v řádném termínu třeba nájem, jinak se vystavují penále,“ uvedl zaměstnanec, který si nepřál být jmenován.
Vítkovice Heavy Machinery jsou vlajkovou lodí Světlíkova holdingu. Produkují špičkovou ocel a výrobky z ní, včetně produktů pro energetiku. Mají zhruba 1100 zaměstnanců, z toho asi 800 v dělnických profesích. Ve skupině je přes 20 firem, které zaměstnávají dohromady asi 3000 lidí.

Vítkovice ve finančních problémech

Loni se dostaly do finančních potíží čtyři firmy ze skupiny, Vítkovice Power Engineering letos skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila. O dalších krocích odborů se rozhodne ve čtvrtek, kdy by na účty zaměstnanců měla dorazit zbylá část výplat.