Možnou novou podobu dosud chátrající budovy navrhla světoznámá architektka Eva Jiřičná spolu s Petrem Vágnerem. Podle nich by také mohlo být přistavěno další patro s vyhlídkovou kavárnou, která by doplňovala komplex bytů.

Ještě nedávno se ale zdálo, že preferovanější řešení bude srovnat stavbu se zemí. „Důvodů, proč tuto cestu už nepreferujeme, je několik. Jedním z nich je i to, že by se nám už pravděpodobně nepodařilo na daném místě postavit třiadvacetipatrový objekt,“ uvedla investiční náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová. Právě jedno patro se k současným 22 bude dostavovat.

Smetí do otvorů, nákupy do schránek

Budova byla zprovozněna v roce 1968, kdy se do mrakodrapu nastěhovaly desítky lidí. Těm objekt zprvu nabízel vychytávky západního stylu. Obyvatelé například nemuseli chodit se smetím ven, na chodbách byly otvory na vhazování odpadků, kterými vše propadlo do popelnic.

Klasické poštovní schránky měly z druhé strany navíc prostor, do kterého si lidé mohli nechat uložit objednaný nákup, byť taková služba byla nejspíše ještě hudbou daleké budoucnosti.

Ve větru se kymácel

Pro velký počet bytů mají sklepy dvě patra. Budova byla v centru veškeré občanské vybavenosti a vše se jevilo ideálně. Časem se ale začaly projevovat nedostatky. Věžák se při větru kymácel, když nefungoval výtah, tak se někteří starší nájemníci nemohli dostat do svého bytu a přespávali u příbuzných.

Špatné únikové cesty

Hlavním problémem ale byly případné záchranné práce při požáru. V současném stavu budovy by byly komplikované i dnes. „Zásadním nedostatkem požární bezpečnosti objektu byly a jsou únikové a zásahové cesty. Jedno centrální schodiště je zcela nedostačující,“ sdělil stanovisko moravskoslezských hasičů jejich mluvčí Petr Kůdela.

Právě špatné zabezpečení ale vedlo k tomu, že se nájemníci na začátku 80. let z domu vystěhovali. Z objektu byly udělány kancelářské prostory. Využívala je například jazyková škola, odbory města nebo televize. Definitivně se z budovy vytratil život v roce 2013.

Přistaví schodiště i výtahy

Otázka bezpečnosti proto byla nyní při řešení osudu budovy prioritní: „Řešení bylo nalezeno v přístavbě dalšího schodiště s nejvyšším požárním standardem a evakuačními a požárními výtahy,“ dodal Kůdela.

Rekonstrukce objektu by v ideálním případě mohla začít v roce 2023 a její náklady by měly být zhruba 390 milionů korun, včetně výstavby parkovacího domu.

VIDEO: Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna před časem zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.

Video
Video se připravuje ...

Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek. Šumavská Tower s.r.o.

Fotogalerie
12 fotografií