O stíhačce se Klub přátel Suchdolu nad Odrou dozvěděl náhodou od pamětníka. „Pan Jiří Nálepa si pamatoval, že jako klučík nacházel v poli u domu, kde bydlel kousky letadla. V březnu jsme udělali v místě průzkum a pomocí radaru se nám podařilo detekovat místo pravděpodobného dopadu letadla,“ řekl Petr Bartošík z leteckého muzea v Suchdole.

Badatelé z klubu zabývající se vojenskou historií jsou zvyklí nacházet letadla i v hloubce 9 metrů. V Krnově se stroj nacházel těsně pod povrchem. „Motor o hmotnosti 800 kilogramů se nacházel pouhých 20 centimetrů pod povrchem. V okolí jsme našli zuby radlic, které o něj zemědělci při orbě urazili,“ pokračoval Bartošík.

Rok práce a hledání pilota

Badatelé převezli motor a další fragmenty letadla k restaurování do muzea v Suchdolu nad Odrou. Za rok by mohli trosky vystavit. „Dobrou zprávou je, že se nám podařilo zjistit číslo motoru, dle kterého budou naši kamarádi v Rusku bádat po jménech a osudech letců v tamním archivu,“ uvedl Batošík.

Badatelé tuší, kdo mohl v letadle sedět. „Přestože to nevíme jistě a musíme počkat na potvrzení ze sovětských archivů, tak z dokumentace vyplývá, že 28. března 1945 byl nad Krnovem sestřelen v bitevníku gardový nadporučík Jevgenij Borisovič Žebrovskij,“ dodal Bartošík.

Unikátní muzeum

Klub přátel v Suchdolu nad Odrou provozuje letecké muzeum plné fragmentů a částí sestřelených letadel. U mnohých jsou i osobní dokumenty pilotů a jejich osudy i případná dojemná setkání s pozůstalými.

Fotogalerie
7 fotografií