Blesk příběh zveřejnil 1. července. Za dva týdny dostala holčička, která trpí osteosarkomem, přes 10 tisíc zásilek! Dopisy, pohledy a dárky, ale i různá pozvání nebo nabídky chodí z celého Česka a také z ciziny.

Pohlednice píšou malé děti, skupiny školáků, ale i senioři. „Píšou lidé z jihu Afriky, Austrálie, Islandu, Kanady i USA. Musím si na pohledy pořídit nové boxy, abych je roztřídila. Děkuji všem. Bohužel nestíhám všem odepisovat,“ řekla Blesku šťastná dívka. Sbírání pohledů je totiž její vášní.

Milovaný pejsek umřel

Našli se další, kteří nabízejí canisterapii, případně paruku pro Leničku, která je bez vlasů kvůli chemoterapii. „Pejsky mám moc ráda, to by bylo skvělé! On mi totiž právě umřel můj labrador Endy, museli ho uspat. Paruku ale pan doktor zamítnul. Kvůli možné vyrážce, špatně by se hojila,“ říká Lenička.

Zdravotní martyrium statečné Lenky začalo loni v prosinci, kdy se dívka při tělocviku bouchla do nohy a následné vyšetření odhalilo nádor. Od té doby podstoupila náročnou a také bolestnou léčbu, která ještě není u konce. Kvůli infekci nemůže cestovat, a tak si přála, aby jí její příznivci poslali pohlednici.

Těžký boj s nemocí

Do prosince má Lenka zavedený katetr pro odběry krve, výživu a chemoterapii. Většinu letních prázdnin stráví na brněnské onkologii. Má za sebou šest chemoterapií, připravují pro ni dalších devatenáct. Následovat bude 48 ambulantních terapií. Nádor dívce lékaři vyoperovali 14. března.

Co je osteosarkom?

Osteosarkom je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů kostní tkáně. Vyskytuje se především na dlouhých kostech. Typicky bývá postižena kost stehenní, holenní nebo pažní. Nejčastěji se vyskytuje mezi desátým a dvacátým rokem života.

Chcete Leničce také napsat? Tady je adresa!

Lenka Konečná, Žižkova 2852, Karviná - Hranice, 733 01

Fotogalerie
26 fotografií