Do loňského prosince netušil nikdo nic. Až přišla osudná hodina tělocviku. Páťačka Lenka se uhodila do nohy. Bolelo ji to hodně, proto ji maminka vzala na vyšetření k lékaři. To přineslo šok – v lýtku pravé nohy bujela rakovina.

Ukázalo se, že jde o zhoubný nádor, osteosarkom. „Prorůstal kostí, zvětšoval se a nabobtnal na 94 mililitrů,“ říká maminka Pavla (38) a dodává, že podle lékařů se mohl v nožičce Lenky objevit nádor poprvé už před 2,5 lety.

„Mě nic nebolelo, vůbec jsem netušila, že mi něco roste v lýtku. Od té doby jsem pořád v nemocnici. Mám za sebou šest chemoterapií, připravují pro mě dalších devatenáct. Potom ještě na 48 ambulantních terapií. Nádor mi vyoperovali 14. března,“ ukazuje jizvu na noze žákyně páté třídy.

Lenička nese svůj osud statečně. „Jediné, co opravdu obrečela, to byly její vlásky. Od té doby se jen usmívá, je to mé sluníčko,“ pokyvuje maminka samoživitelka.

Prázdniny bude mít Lenička jiné než její vrstevníci. „Strávím většinu léta na brněnské onkologii. Pokud se mi uleví, ráda bych do zoo ve Zlíně nebo v Praze. Chtěla bych vidět malé gepardy, které v Troji mají. Zatím si je alespoň kreslím,“ říká malá bojovnice.

Bohužel musela oželet i školní starosti. „Dostala vysvědčení pouze za první pololetí. Kvůli nemoci musela druhé pololetí vynechat. Neklasifikují ji, pátou třídu bude opakovat," říká maminka Pavla.

Napište Leničce

Dívka z Karviné je velkou sběratelkou pohlednic. Rozveselí ji jakákoliv »čumkarta«, kterou jí posílají kamarádi, ale i neznámí lidé. Lenička si je poskládá podle témat: zvířátka, města, přáníčka… Chcete-li i vy udělat dívce radost, stačí jí napsat: Lenka Konečná, Žižkova 2852/17, Karviná-Hranice, 733 01.

Co je osteosarkom?

Osteosarkom je jedním z nejčastějších zhoubných nádorů kostní tkáně. Vyskytuje se především na dlouhých kostech. Typicky bývá postižena kost stehenní, holenní nebo pažní. Nejčastěji se vyskytuje mezi desátým a dvacátým rokem života.

Fotogalerie
18 fotografií