Hrázný Slezské Harty Jindřich Vrága (62) na rok 1997 do smrti nezapomene. „Na přelomu června a července 1997 se na koruně hráze dostavovala silnice a vše se připravovalo na podzim, kdy mělo být dílo oficiálně předáno do užívání. Jenže přišly extrémní deště,“ zavzpomínal Vrága.

Do přehrady přitékalo v některých chvílích až 200 kubíků vody za vteřinu. „Mohli jsme otevřít rozstřikovače a polovinu přítoku pouštět do Moravice, která napájí Kružberk, ale i ten byl kvůli dešťům napuštěný. Bylo rozhodnuto, že všechnu vodu zadržíme,“ řekl Vrága.

Vůbec nespali

Hrázný s kolegy byli nepřetržitě v hrázi a kontrolovali, zda někde neprosakuje. „Přehrada se měla podle plánů napouštět dalších deset let. Přívalové deště ji napustily za tři týdny,“ uvedl Vrága.

Ve Slezské Hartě se podařilo zachytit dvakrát tolik vody, než je zásobní kapacita Kružberku, který leží kilometr po proudu. „Raději si nepředstavuji, jakou škodu by ta voda napáchala, kdybychom ji tehdy pustili dolů,“ dodal Vrága.

Zachránili životy

Podle vodního záchranáře Ladislava Šárky, který v roce 1997 pomáhal na Krnovsku, zachránilo tehdejší rozhodnutí zadržet vodu ve Slezské Hartě řadu životů. „Hradcem nad Moravicí by tekly dva metry vody. Voda by pustošila Opavsko i Ostravsko. To rozhodnutí zadržet vodu zabránilo apokalypse,“ podotknul Šárka.

Jaké jsou průtoky?

Průměrný přítok 7. července 1997 – 160 kubíků/s

Průměrný přítok 7. července 2017 – 1,2 kubíku/s

VIDEO: Výročí zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 97 zabíjela velká voda.

Video
Video se připravuje ...

Výročí zkázy: Takhle se změnilo Vrbno, kde v roce 97 zabíjela velká voda. Karel Janeček, David Vaníček, Hudební banka.cz

Fotogalerie
23 fotografií