Starousedlici Zuzanu Lipinovou probudila ohromná detonace. Potom viděla z okna šlehající plameny. „Slzy se mi vedraly do očí. Nejdříve to vybuchlo, pak se sypalo sklo. Z balkonu jsem viděla v oknech na protějším domu odraz šlehajících plamenů,“ říká.

Byla to právě ona, která po půl třetí ráno přivolala policisty a hasiče. „Říkala jsem, že tu něco hoří a vybouchlo to, že je všude dým, že nic nejde vidět. Byt mám plný kouře,“ popisuje. Opustit vyhřáté postele muselo 46 nájemníků.

Video
Video se připravuje ...

Výbuch v paneláku v Ostravě: 46 evakuovaných, 14 zraněných! Markéta Volfová, Karel Janeček, HZS MSK

Šestadvacet z nich vyváděli hasiči v maskách, 14 se jich nadýchalo kouře, jenž přiotrávil také čtyři policisty. „Můj kocour se natolik vyděsil, že jsem ho nemohla dostat zpod postele. Byt budu muset asanovat. Asi v něm takto žít nemohu,“ dodává sousedka.

V domě mají kompletně vytopené chodby vodou, a to nejen tou z hašení. „Vlivem velkého žáru prasklo etážové topení,“ vysvětlil hasič Petr Kůdela. „Oni po zásahu odjížděli o půl sedmé ráno. Policie je tu ještě teď,“ řekla Blesku v 9 hodin dopoledne žena, která v domě žije dlouhých 36 let.

Může za to monitor?

Jedním z těch, kteří bydleli nad bytem, v něhož zněl v pátek nad ránem výbuch, je Miroslav Hrubý (74). „Šlupka to ale byla solidní. Popraskaly mi dokonce i okenní tabule. To tady nepamatuji, co tu od začátku bydlím,“ popisuje výbuch a požár.

Soused má podle něj příbytek zcela vyhořelý. „Nic mu nezbylo. Byl to takový žár, že se i v bytě nad ním rozškvařily umělohmotné židle. Víte, on náš soused rád hraje na počítači hry. Ta rána, to mu bouchl monitor,“ naznačuje příčinu požáru.

Příčina zatím jistá není

Plameny poškodily obývací pokoj bytu 2+1, balkon a část fasády, další škodu v celém bytě napáchal silný kouř a vlivem velkého žáru i prasklé etážové topení. Jeho voda vytopila hořící byt i byt pod ním. Předběžná škoda byla odhadnuta na milion korun, příčina vzniku požáru je v šetření,“ řekl hasič Petr Kůdela.

Přiotrávily se i děti

Ošetřit a do zdravotnických zařízení transportovat bylo nutné 14 obyvatel domu. Všichni se nadýchali zplodin hoření a jejich postižení se jevila jako lehká až středně těžká. „Jednalo se o tři děti ve věku čtrnácti, osmi let a dvou měsíců a dále jedenáct dospělých ve věkovém rozpětí čtyřiatřiceti až osmašedesáti let – šest žen a pět mužů,“ uvedl záchranář Lukáš Humpl.

Fotogalerie
14 fotografií