Posledních 45 vozů těžké techniky a stejný počet vojáků zahájil odjezd v poledne. Pojede se ve čtyřech skupinách. "Odjíždíme jako kompletní úkolové uskupení. Odjíždí zemní stroje, které se podílely na likvidaci a odvozu sutin a veškerého odpadu, který po katastrofě vznikl. Podílely se také na zemních pracích," uvedl Žerava.

Těžká technika odjede za doprovodu vojenské policie do posádek Bechyně a Olomouc, logistika do Olomouce a Lipníka nad Bečvou a příslušníci velitelského stanoviště zamíří do Lipníka nad Bečvou a Opavy. "Přepravíme se po čtyřech skupinách. Předpoklad ukončení přesunu je ve večerních hodinách," řekl Žerava.

Podle něj v pondělí přijede zcela jiný tým s 12 vojáky z povolání a s vysokozdvižnými vozíky nebo valníky. "Budou se podílet na zabezpečení skladů humanitární pomoci, která je v obcích," poznamenal Žerava. V postižených obcích by vojáci měli být do pátku 23. srpna. Armáda tam působila od 25. června.

Bouřka s kroupami a tornádem se přehnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zemřelo šest lidí. Živel poničil 1200 domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Bouře způsobila škody za miliardy korun.

Video
Video se připravuje ...

Poničené obce na Moravě Jiří Marek

Fotogalerie
123 fotografií