Po celodenním půstu oplatek a pak polévka. „Například na Ostrožsku byla fazolová s nudlemi, jinde čočková, hříbková, nebo kyselice. Rybí ne, ryby se v té době moc nekonzumovaly,“ upozornila Daniela Slováková popisující ve skanzenu tradiční vánoční zvyky.

Stomeček visel

Následovala krupičná kaše s cukrem a skořicí. „Bylo možné tam přidat i rozpuštěné máslo. Pak lidé jedli zelňáky, bábovku a štrúdl. Maso se nejedlo,“ upřesnila Slováková s tím, že první tři lžíce z každého chodu se dávali dobytku. Mělo to pro hospodářství zajistit prosperitu.

Vánoční stromek lidé zavěšovali na trám u stropu, s tím zhruba před sto lety přestávali a začali ho stavět jako dnes. Pod sebou měl betlém vystlaný mechem. „Mech se dával i do oken. Jednak pomáhal, aby jimi netáhlo a měl symbolizovat i probouzení zeleně,“ vysvětlil odborník na tradice Vánoc Martin Novotný.

Perníčky nebyly vánoční

V Ratíškovicích na Hodonínsku se díky souboru Rozmarýnek, zřejmě jako v jediné obci v ČR zachoval zvyk, kdy obcí chodí děti se soškou Panny Marie a prosí pro ni o nocleh. Je to připomínka legendy, jak šli sv. Josef s těhotnou Marií na povinné sčítání lidu Betléma a nikdo je nechtěl na noc ubytovat.

Perníčky původně nebyly součástí Vánoc. Lidé je začali dělat až před 100 lety. Tento tradiční recept zajistil, že byly měkké už hned po upečení.

Suroviny:
98 dkg hladké mouky,
37 dkg mletého cukru,
15 dkg tekutého medu,
1,5 dcl oleje,
6 vajíček,
3 lžičky sody
1 balení perníkového koření.

Postup:
1) Ze surovin vypracovat těsto a nechat odležet do druhého dne v lednici.

2) Před zpracováním znovu prohnést, rozválet a vykrajovány vykrojit různé tvary.

3) Péci 7 – 10 minut na 150 – 180 °C (pomůcka: pokud je dáte na pečící papír a perníček se na něm pohne i po lehkém doteku, je hotový.

4) Po vytažení z trouby se potírají ještě rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly. Z jedné dávky jde vyrobit až 300 malých nebo 160 větších perníčků.

VIDEO: Levné vánoční stromky nabízí farma v Hodonicích na Znojemsku, jen si je lidé musí sami uříznout.

Video
Video se připravuje ...

Levné vánoční stromky nabízí farma v Hodonicích na Znojemsku, jen si je lidé musí sami uříznout. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
9 fotografií