„Soud prvního stupně nezohlednil oprávněnost odnětí majetku otci žalobkyně. Nerespektoval znění tehdejších předpisů a fakticky zpochybnil závaznost tzv. Benešových dekretů,“ uvedla radnice ve svém tiskovém prohlášení.

Soud konstatoval, že charakter s ohledem na charakter nemovitosti došlo konfiskací k porušení základních lidských práv. Soud uvedl, že je to to samé, jako kdyby stát někomu zabavil hrob babičky. Dědička rodu Mercedes Dietrichsteinová žije v Argentině.


V něm přidala i výčet investic od roku 1994 do zmíněné hrobky. „Jen opravy stály 67 milionů korun, z toho 20 milionů platilo město a 47 milionů byly dotace. Mikulov zároveň investoval další desítky milionů korun na běžnou údržbu a provoz.“

Dietrichsteinská hrobka je jednou z nejvýznamnějších památek v Mikulově. V současné době je provozována jako pietní místo s prohlídkovým okruhem a možností vystoupat na terasu, kde jsou krásné výhledy na náměstí, zámek i Svatý kopeček. Stálá výstava upozorňuje na loretánskou minulost kostela a poutnickou minulost Mikulova.

VIDEO: Princ Constantin si v Praze stěžoval na Benešovy dekrety: Jsou na nás nesprávně aplikovány.