Byl konec července, doba oběda. Hrnčálek jel na kole po lesní cestě, kterou nevyužívá téměř nikdo. „Kromě lesních dělníků, kteří se tam občas pohybují, tam za celý den nepotkáte živáčka,“ popsal les v těžkém členitém terénu plném skal a propadlin.

Zjevilo se dítě

Najednou před sebou uviděl malého chlapce (6). „Plakal a byl dezorientovaný, řekl mi, že zabloudil z tábora. Myslel jsem si, že jeho kamarádi budou někde opodál. Snažil jsem se ho uklidnit a vyčkávali jsme. Nikdo ale nepřicházel,“ popsal počátek setkání.

Video
Video se připravuje ...

Aleš Hrnčálek (44) zachránil chlapce (6), který se ztratil v Moravském krasu. Hynek Zdeněk

Vzápětí mu na mobilu pípla SMS od kamaráda, že se rozjelo rozsáhlé pátrání po chlapci, který zabloudil v lese. „Hned jsem ho upozornil, že jsem ho asi našel. Spojil jsem se s policisty a hasiči a domluvili se na místě, kam ho zavedu,“ pokračoval.

Vypadl signál

Vzápětí mu vypadl mobilní signál, takže nemohl informovat nikoho o své přesné poloze. Zhruba v polovině cesty je přesto našli hasiči, kteří oblast křižovali. „Převzali si ho a odvezli,“ dodal zachránce.

„Nejenže byl ve správnou dobu na správném místě, ale také se i výborně zachoval,“ pochválil zachránce policista David Janda. Společně se zástupcem pojišťovny Slavia poté Hrnčálkovi, jako prvnímu obyvateli Jihomoravského kraje, udělili ocenění Ztracená pomněnka.


Pomněnkový den se celosvětově připomíná od roku 1979, kdy se v New Yorku cestou do školy ztratil chlapec (6). Přestože okamžitě následovalo rozsáhlé pátrání, nebyl nikdy nalezen.