„Zaměstnavatelé potřebují u budoucích zaměstnanců určité schopnosti a kompetence. Pro řadu lidí tomu může pomoci lyceum, kde si lidé budou moci technické obory osahat v předstihu,“ vysvětlil zřizování lyceí na jižní Moravě náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

Rozjíždí změnu

Kraj zároveň prostřednictvím radního Karla Jurky (ODS) ujistil, že žádná škola kvůli vzniku lyceí nemusí rušit již zavedený maturitní obor. Rychlost zakládání lycejních tříd bude záviset na ředitelích škol.

„Rozjíždíme změnu, kterou chceme Česko dostat ze 30 na 50 % středoškoláků ve všeobecném maturitním oboru. Tedy na průměr Evropské unie,“ upřesnil Nantl.

Napříč krajem

Rozdíl mezi lyceem a gymnáziem je ten, že zatímco u prvního typu školy je všeobecnému vzdělání věnováno 100 % času, u lyceí tvoří zhruba 80 % výuky. Zbývající čas bude využit pro konkrétní dovednosti.

Příští rok se na jižní Moravě otevře technické lyceum v Břeclavi a vznikne i pedagogické lyceum ve Veselí nad Moravou. Lycejní třídy vzniknou hned na několika školách v Brně a v Tišnově. V Kyjově má navíc vzniknout Vyšší odborná škola zdravotnická.


Kraj ovšem zatím zároveň neuvedl, jak chce řešit kritický nedostatek žáků v učebních oborech. Prudce totiž ubývá zájemců např. o profese klempířů, zedníků, instalatérů, malířů či zámečníků. O ně je přitom na trhu práce velký zájem.

VIDEO: Seroš X: Jak se dělá dobrá škola.

Video
Video se připravuje ...

Seroš X: Jak se dělá dobrá škola Reflex.cz